Deși românii contribuie o viață la sistemul de pensii pentru ca la bătrânețe statul să le asigure o pensie, adică să le dea contribuțiile înapoi, parlamentarii au venit cu o nouă idee: Copiii să le plătească o pensie specială părinților, bunicilor şi străbunicilor. Mai mult, în caz contrar, să existe și sancțiuni.
„Legea recunoştinţei între generaţii” este iniţiată de deputatul PSD Dumitru Gherman şi semnată de 72 de parlamentari social-democraţi, printre care şi ministrul Muncii, Marius Budăi, şi de un deputat ALDE.
Aleşii susţin că tot mai mulţi vârstnici suferă de „abandon emoţional”, deoarece nu au mai fost vizitaţi de copii sau nepoţi de ani de zile. Parlamentarii dau vina pe acest fenomen pe migraţia românilor în străinătate pentru locuri de muncă mai bune.
Dumitru Gherman, inițiatorul proiectului de lege: La baza acestei propuneri stă o declarație a Consiliului UE, a PE, din 2012, an care a fost desemnat ca să citez exact „anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații". Deci aceste idei circulă în toata Europa.
Mai mult, aleşii spun că de multe ori vârstnicii abandonaţi suferă şi de probleme de sănătate şi trăiesc la limita subzistenţei. Iar cum aplicarea de rele tratamente copilului minor sau abandonul acestuia se predepseşte cu închisoarea, este discriminator ca odată ajunşi adulţi, copiii să nu aibă aceleaşi obligaţii faţă de părinţi.
Potrivit proiectului, pensia de întreținere plătită de copiii majori se stabilește pe cale amiabilă, dar se poate ajunge şi în instanţă. Însă pensia nu poate depăși o cincime din venitul net al celui obligat să o plătească.
Dumitru Gherman, inițiatorul proiectului de lege: Sunt aproape 2 milioane de pensionari care au în jur de 1000 de lei. Am făcut eforturi pentru acest urmaș al meu, l-am dus la creșă, la grădiniță, la școală, la liceu, la facultate, m-am ocupat de cariera lui și atunci eu sau cineva care mă întreține se adresează instituțiilor și în loc să îmi dea 300 îmi dă 500. Acest proiect de lege nu implică fonduri de la stat, e o reglare, pe linie directă în familie, dar o reglare pe baza unei legi.
Oamenii sunt sideraţi de proiectul PSD:
-Nu prin lege. Copilul, normal, e obligat el cu conștiința lui să dea bani la părinți.
-Vă descurcați să trăiți din pensie?
-Mă ajută copilul. Îmi dă el. Îmi face piața, îmi dă bani.
*
-Așa cum și bunicii și părinții i-au crescut fără obligații, și ei trebuie să aibă grijă de ei. Chiar lege să dea? Eu zic că e o datorie morală.
*
-Mi s-ar părea normal ca părinții să aibă și ei o pensie demnă de urmat. Dar să atârne la buzunarul copilului mi se pare absurd.
*
-Ar trebui să nu mai fure din țara asta, că se fură prea mulți bani. Gândindu-ne la copii, la viitorul lor, nu-s destule legi pentru ei.
Legea prevede şi sancţiuni. Doar că aleşii nu şi-au făcut temele coresponzător şi au încurcat Codurile penale. Aşa că la capitolul sancţiuni au trecut un articol, care în noul Cod penal pedepseşte neglijența în păstrarea informațiilor.
Articolul la care voiau să facă referire se regăseşte în vechiul Cod penal şi vizează abandonul în familie și infracțiuni contra familiei. Astfel, pedeapsa este de închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, pentru cazurile de „părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor”. Pentru situația de „neplată cu rea-credință, timp de 2 luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească”, pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani.