România este solidară. Aşa ar putea fi descrisă atmosfera din faţa ambasadei Franţei la Bucureşti. Oficialii români au venit să-şi arate susţinerea faţă de poporul francez.
Au semnat în cartea de condoleanțe președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu.
Poarta ambasadei Franţei la Bucureşti a fost acoperită cu o pânză neagră, iar steagul a fost arborat în bernă. O carte de condoleanţe a fost aşezată pe o masă în faţa instituţiei.
„Aş vrea să mulţumesc azi României pentru mesajele de condoleanţe şi de solidaritate pe care le-a primit Franţa, tuturor autorităților române, celor mai înalte autorităţi şi reprezentanților mass-media, cărora le multumesc, societății civile româneşti”, a spus Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei la București.
Cartea de condoleanțe va fi deschisă până sâmbătă la ora 20:00 pentru toți cei care vor dori să vină să semneze. Astăzi, peste 100 de români au făcut acest lucru.
Mesaje de susținere pe rețelele de socializare
Pe internet este o mişcare de solidaritate fără precedent. Şi în semn de solidaritate şi cei de la Google au postat pe pagina în franceză a site-ului lor, google.fr, mesajul de solidaritate care a împânzit mediul virtual "Je suis Charlie".
Şi românii au reacţionat. Iată câteva din mesajele postate de ei:
Liliana Gheorghe: „Nu trebuie să fii de acord cu jurnaliştii/ caricaturiştii, dar au dreptul să zică ce vor! Pentru asta este democraţia. Era un ziar de satiră. Au satirizat absolut totul”.
Ioana Pop: „Pe fetiţa cea mică am dus-o de mânuţă la şcoală şi am lăsat-o într-o şcoală păzită de poliţie. Eu am plecat la serviciu cu inima strânsă şi atentă la fiecare anunţ din metrou”.
Sorin: „Avem de-a face cu oameni cu sânge rece, mult sânge rece, care trag de la 50 de metri cu mitraliera”.
Telespectatorii Digi24 şi cititorii site-ului nostru vorbesc şi despre libertatea de exprimare:
Mariana Andronescu: „Nici mie nu-mi plac caricaturile care îngroaşă trăsăturile fizice ale mahomedanilor sau ale rabinilor sau ale politicienilor de un fel sau altul. Dar asta este lumea liberă.
Miting de solidaritate la Cluj
Atentatul de la Paris i-a sensibilizat pe clujeni. Peste 300 de oameni, în mare parte tineri, au mărşăluit în această seară pe străzile oraşului, în semn de solidaritate cu familiile victimelor atacului. Cu pancarte în mâini, pe care au scris "Eu sunt Charlie", ei au pornit în marş din faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi au străbătut mai multe străzi din centrul Clujului. Ultima oprire a fost la Institului Francez, acolo unde tinerii au păstrat un moment de reculegere.
Tot la Institutul Francez, steagul are de ieri o banderolă neagră.
Acţiunea din această seară a fost organizată de Asociaţia studenţilor francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi de Centrul Cultural Francez.