În 2050, pensia medie din România va fi de 294 de euro, dacă salariul din ultimul an de activitate va fi 1.000 de euro, potrivit unor estimări ale firmei de consultanță Ernst & Young.
Asta în vreme ce pensia medie în UE va fi de aproape 1.170 de euro, raportată la un salariu de 3.000 de euro. Fără economii făcute încă din tinereţe, românii vor rămâne codaşi la pensii în Uniunea Europeană și peste 35 de ani, spun specialiştii.
„Undeva la 5-6 la sută din venitul nostru ar trebui să meargă într-un cont de economii pentru acea perioadă”, spune Melania Mirea, director fond de pensii.
La un salariu mediu net de 1.800 lei, asta ar însemna o economie lunară de circa 90 de lei. Aceeași sumă de bani ar putea fi pusă într-un altfel de cont decât cel bancar: într-un cont de pensie facultativă, numită Pilon III, la care au aderat până acum 365.000 de români.
Ca să avem la ieșirea din activitate un venit lunar de circa 800 de lei din această pensie, ar trebui să cotizăm cu 100 de lei vreme de 40 de ani. La final, suma adunată va fi de 92.000 lei. Calculul a fost raportat la speranţa de viaţă, care în România este 75 de ani.
Pentru cei care vor profituri mai mari și mai rapide din economii față de clasicul depozit bancar ori pensia facultativă, o variantă este să-și încredințeze banii unui fond de investiții.
„Avem milioane de români care-şi permit lunar sau trimestrial să pună deoparte astfel de sume”, spune Dragoş Neacşu, director fond de investiţii.
Banii puși în contul unui fond de investiții pot aduce profituri duble față de dobânzile bancare, care nu trec în prezent de 3 la sută pe an. Însă este posibil ca investitorul să nu câștige nimic sau chiar să piardă din banii depuși inițial.
Românii și bulgarii au acum cele mai mici pensii din Uniunea Europeană, în medie 200 de euro pe lună. Grecii au pensii de patru ori mai mari, iar francezii - de cinci ori.