Românii muncesc pentru taxe şi mâncare. Aşa poate fi rezumat raportul venituri-cheltuieli, calculat de Institutul Naţional de Statistică. Aproape 90% din câştigurile unei familii se duc pe impozite la stat şi produse de consum.
Ponderea a crescut anul trecut, faţă de anul anterior, ca urmare a scumpirilor care au dat peste cap bugetul gospodăriilor. În 2011, cheltuielile de consum ale oamenilor erau cu 3,2% mai mici. Cei mai mulţi bani se cheltuie pe mâncare, băutură, tutun şi utilităţi.
Pentru a se încadra însă în buget, oamenii au fost nevoiţi să renunţe la altele. Şi nu la lucruri fără importanţă. Românii au tăiat din cheltuielile cu sănătatea, recreerea şi transportul şi n-au mai mers aproape deloc la o cafenea sau un restaurant.
Pe ce s-au dus banii românilor în 2012
cheltuieli de consum: 71,9%
taxe şi impozite: 16,3%
cheltuieli de producţie: 8,1%
cheltuieli pentru investiţii: 0,5%
alte cheltuieli: 3,2%
Pe ce s-au dus banii românilor în 2011
cheltuieli de consum: 68,7%
taxe şi impozite: 15,8%
cheltuieli de producţie: 11,4%
cheltuieli pentru investiţii: 0,4%
alte cheltuieli: 3,7%
Pe ce se duc banii românilor - 2011/2012
mâncare: 40,9% / 41,9%
curent, gaze, carburanţi: 16,3% / 16,7%
alcool, tutun: 7,6% / 7,8%
transport: 6,2% / 6,1%
sănătate: 4,5% / 4,3%
recreere, cultură: 3,9% / 3,8%
cafenele, restaurante: 1,6% / 1,3%
Economia, ajutată de industrie și export
Serviciile, comerţul, industria şi exporturile au susţinut creşterea economiei din primul trimestru al acestui an. Cu excepţia agriculturii, care a scăzut cu 0,3%, toate sectoarele economiei au fost pe plus, arată datele Insitutului Naţional de Statistică publicate în această dimineață.
Creşterea economică de 2,2% din primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este rezultatul unei performanțe puternice, de 6,8 la sută, a sectorului serviciilor. La fel au făcut și exporturile care au ajutat si mai mult creşterea economică. Industria a avut si ea o contribuţie pozitivă, susţinută în principal de autoturisme. O altă explicaţie a creşterii economice este şi saltul consumului mai ales în urma majorării salariilor din sectorul public.
Comerţul a urcat cu 3,2%. Au fost însă şi sectoare care au mers prost. Agricultura a coborât cu 0,3%, iar investiţiile au fost în declin. Creşterea economică din primele trei luni a venit în contextul în care Uniunea Europeană a reintrat în recesiune în primul trimestru, adică au avut doua trimestre consecutive de scădere.
Salarii mai mari în aprilie
Românii au primit salarii cu 44 de lei mai mari în luna aprilie, în medie, ca urmare a acordării primelor de Paşte şi a diverselor bonusuri.
Salariul mediu net a crescut astfel până la 1.661 lei, cu aproape 3% mai mult decât în martie, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
De cele mai mari majorări s-au bucurat angajaţii din companiile de asigurări şi fonduri de pensii, ale căror salarii au crescut cu o treime faţă de martie, până la aproximativ 3.000 de lei. Nu toţi românii au avut însă parte de creşteri salariale în aprilie. Este şi cazul angajaţilor din industria tutunului: veniturile lor au scăzut cu peste o treime, până la 3.486 lei.