De teama coronavirusului, unii români devin cobai cu bună știință și se tratează cu medicamente neautorizate, despre care aud te miri pe unde. Se întâmplă acum cu Ivermectina, un tratament veterinar folosit pentru deparazitarea animalelor domestice. În Teleorman, de exemplu, n-a mai rămas nicio pastilă în farmaciile veterinare. În anumite cabinete de tratament se mai găsește, dar veterinarii au ales varianta de avarie: îl administrează direct animalelor, nu-l dau pentru acasă. Astăzi, atât Ministerul Sănătății, cât și Colegiul medicilor au atras atenția că folosirea medicamentiului pentru oameni este periculoasă. Specialiștii avertizează că folosirea Ivermectinei pentru uz uman poate cauza chiar moartea.
- Spuneți-mi dacă aveți Ivermectină, cumva!?
- Nu avem!
- Nu mai aveți deloc?
- Nu, noi nu aducem Ivermectină. Pastile vreți? Sau ce?
- Pastile!
- Nu, nu avem! Și oricum se dă pe rețetă!
- Pe rețetă?
- Da!
- Din ce cauză?
- Păi e toxică!
- De la Digi24 suntem! Ați avut solicitări în ultima perioadă?
- Da, mai cer oamenii. Dar noi n-aducem așa ceva.
- Cer pentru COVID sau pentru animale?
- Unii pentru animale, alții că vor să ia ei, dar le spunem că nu recomandăm așa ceva!
- Ce se poate întâmpla? Ce efecte adverse?
- Toxică!
Toxică, neautorizată pentru consum uman de niciun organism mondial și, totuși, destui români au cumpărat Ivermectină și-au folosit-o ca tratament împotriva coronavirusului. Au luat atât de multe flacoane sub formă de pastile încât au transformat medicamentul veterinar în... subiectul de discuție numărul unu al României.
Ne oprim, de exemplu, în centrul Alexandriei. Îi întâlnim pe Tino și aflăm părerea personală a stăpânei sale despre Ivermectină.
- Tino! Ia zi-i mă: îți iau oamenii medicamentele?
- Noooo....
- Nu-ți iau, auzi!
- Nu ne e teamă! E pentru toată lumea! E un medicament. E prescris de medici...
- Da, dar e prescris pentru animale, nu pentru oameni!
- E prescris pentru animale, dar, probabil, în compoziție, ce are el acolo, nu face rău oamenilor.
- Ați fi dispusă să luați acest medicament?
- Normal! Dacă medicul mi-l prescrie, da!
- Și animalele mai iau medicamente de la oameni! Eu de multe ori am luat rețetă de la farmacie pentru cățel!
În parcul central,câinele Roli și stăpâna. Redeschidem subiectul Ivermectinei și mai aflăm o părere.
- Lumea se cam grăbește, zic. Se cam grăbește lumea... Adică să-l iei așa aiurea fără recomandare, fără nimic... nu știu.
- Am putea spune că cei care iau acest medicament veterinar sunt, la rându-le, cobai?
- Păi, probabil. Probabil. Cam așa ceva! Deși americanii spun că au rezultate foarte bune și că efectele secundare sunt aproape minime.
- Sincer: ați lua acest medicament?
- Nu! Nu l-aș lua!
Disperarea oamenilor a golit farmaciile oamenilor de Ivermectină. Veterinarii au intrat în alertă. Cei care mai au stocuri strict pentru tratamente în cabinetele medicale le administrează personal pacienților necuvântători.
Ștefan Stăncioi, medic veterinar: „Chemăm animalul în cabinet și atunci îi facem administrarea. Noi nu dăm fără prescripție medicală! Adică, vine animalul și i-l administrăm noi. Ce nu vine cu animal, noi nu-i dăm. Adică nu dăm către vânzare direct. Numai administrare directă către animal.”
La ghișeul farmaceutic situația-i diferită, iar pentru orice doritor de Ivermectină răspunsul este relativ identic în tot județul Teleorman: n-avem!
Ștefan Stăncioi, medic veterinar: „În acest moment nu mai avem Ivermectină. Noi facem stocuri foarte mici, pentru că o pastiluță se dă undeva la 5 kilograme per kilogram animal. Și nu se fac stocuri foarte mari. Nici pe depozit nu se găsesc. Avem undeva la vreo 10-15 cereri pe zi aici la noi în magazin. (Reporter: S-au îmbolnăvit câinii, aici, în Alexandria? Care-i explicația?) Cred că pe baza COVID-ului s-au făcut aceste cereri. (Putem vorbi despre oamenii care consumă acest medicament pentru câini că sunt cobai?) Sută la sută! Eu zic că sunt niște cobai pur și simplu.”
Alexandru Mitroi, medic veterinar: „Sunt oameni care întreabă dacă avem așa ceva. Bineînțeles că le spun: avem, dar doar pentru animale! Nu înțeleg de ce nu merg în farmacia umană unde sunt produse similare pe bază de Ivermectină! Și apelează la veterinar de ne-a dat peste cap! Noi nu avem competența să recomandăm pentru uz uman produsele noastre. Decât pentru animale.”
După câțiva zeci de ani de trai în slujba animalelor, medicul veterinar Mitroi are o recomandare pentru toți cei care caută, zilele acestea, Ivermectină.
Alexandru Mitroi, medic veterinar: „Să ne lase cățeii în pace, să ne lase medicamentele în pace, cu Ivermectină, să ne tratăm cățeii noștri, vițeii noștri, caprele noastre și așa mai departe! Vă mulțumesc!”
Editor : G.C.