Piaţa pariurilor a înregistrat creşteri importante de la un an la altul. Dacă în 2008 se jucau 500 milioane de euro, în 2009 suma a atins cifra de 850 milioane, iar în prezent depăşeşte un miliard de euro. Jucătorii împătimiţi ajung să nu se mai poată abţine şi merg la săli chiar cu bani de împrumut.
„Pentru a-și satisface această nevoie ajung să joace mai mult și mai des, astfel încât să ajungă să simtă plăcere de pe urma jocului”, a declarat Oana Nicolau, psihoterapeut.
În prezent, în jur de un milion şi jumătate de oameni au intrat cel puţin o dată pe lună, într-o sală de jocuri sau de pariuri. Cei mai mulţi preferă pariurile, dar şi aşa numitele păcănele.
Mihnea joacă aproape zilnic la pariuri sportive, de mai bine de 20 de ani. Ştie tactici, aplică strategii şi uneori mai şi câştigă. Cumpără bilete de cel mult 300 de lei pe lună, iar cel mai mare câştig a fost de 1.800 de lei.
”O văd ca pe o distracție care poate aduce și bani. Așteptând câștigul cel mare merită să te distrezi”, consideră el.
„Avem și o categorie de clienți care joacă constant, aproape zilnic, sume suficient de mari. Cred că sunt împatimiți, avem însă și o categorie de clienți care joacă din plăcere”, a spus Aurelia Oprea.
Împătimiţii jocurilor de noroc, cu cât sunt mai săraci şi mai lipsiţi de perspective, cu atât sunt mai dornici să joace. Specialiştii avertizează însă că dependenţa lor nu se vindecă fără psihoterapie.
Potrivit ANAF, din cele peste 1.200 de societăţi care, anul trecut au declarat venituri din activităţi de jocuri de noroc, mai puţin de jumătate sunt operatori de sloturi, iar restul sunt jucători.