Tradiţia este atuul pe care mizează autorităţile ca să atragă mai mulţi turişti străini în ţară. Imaginea satului autentic şi meşteşugurile au fost promovate de Autoritatea Naţională pentru Turism la Târgul de profil de la Varşovia.
Icoanele din lemn ars, un război de ţesut transmis din generaţie în generaţie şi bucatele tradiţionale i-au atras pe turişti la standul României organizat de Autoritatea Naţională pentru Turism la târgul de profil din Varşovia. România a fost de altfel ţară parteneră a celei de-a 24-a ediţii.
Anca Nedea, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism: „Am avut ca parteneri diferite zone, destinaţii turistice din românia, din nou transilvania a fost anul acesta un alt brand ambasador având în vedere că a fost denumită destinaţia numărul 1 a planetei. Pe lângă Transilvania şi Brâncuşi am adus mereu ca parteneri lângă noi destinaţii consacrate sau care îşi doresc să îşi consacreze brandul din România şi care au reuşit să capitalizeze multă imagine alături de noi. Avem alături de noi Gorjul, care este casa lui Brâncuşi, dar şi ţinutul Negreşti-Oaş, poarta de intrare în Maramureş.”
Străinii cumpără pachete de grup, iar circuitul porneşte din Braşov, unde vizitează Castelul Bran şi unde pot lua cina. Drumul turiştilor continuă spre zonele cu tradiţie din Maramureş. Atracţiile principale sunt bisericile din lemn înscrise in patrimoniul UNESCO, dar şi Cimitirul Vesel din Săpânţa. Interesul e mare, mai ales că tarifele pachetelor turistice sunt la jumătate faţă de cele pentru vacanţele în zonele rurale din Germania, Austria sau din Elveţia. Sunt destui cei care vin în ţară decembrie, tocmai pentru a petrece un Crăciun autentic românesc.
Corina Ţigănuş, reprezentanta unei agenţii de turism: „Un pachet pentru 2 persoane începe de la 200, 300 de euro de persoană, cazare la pensiuni, cina tradiţional românească, ghid cu transport inclus.”
Tot la standul României din cadrul târgului de turism de la Varşovia, străinii au putut gusta din produsele tradiţionale şi au încercat vinul şi ţuica. O parte dintre vizitatori au şi dansat pe muzică românească.
Numărul turiştilor străini care au vizitat România în acest an se ridică la circa 1,3 milioane. Înseamnă o creştere cu aproape 20% faţă de anul trecut, potrivit patronatelor din domeniu. Cei mai mulți sunt din Germania, Franța şi Marea Britanie.