„Ni s-a zis că mâncare dau ei, o masă pe zi asigurată, chiria n-o plătim, nimic. Avem tot ce ne trebuie acolo. Dar când am ajuns acolo, leopardul, spune Daniel, unul ditre ei.
„Ne-a zis: trebuie să plătiți chirie, transportul până la muncă și înapoi. Nu îți dăm niciun ban de mâncare, suntem obligați? Dacă nu ți-ai luat de acasă, stai așa, flămând, până iei banii (...) Patronul de acolo e român”, spune un alt tânăr, Marian.
Când au văzut că ceea ce le oferă angajatorul n-are nicio legătură cu ceea ce li se promisese, tinerii au vrut să plece, dar n-au fost lăsaţi să părăsească grajdul unde erau cazaţi. Şi nu cu vorba bună, ci cu ameninţări şi agresiuni fizice.
„Ne-a arătat o filmare, unul dintre oamenii pe care i-a prins că au fugit de acolo, i-a pus hârtie la picioare, i-a dat foc”, povestește Marian.
Erau foarte multe femei, mai ales cu copii în braţe. Mergeau la muncă cu ei. Pe unul îl legase de spate ca să poată să muncească. Era foarte greu”, spune și Nicoleta, o tânără care a plecat la muncă în Italia alături de cei doi.
Mama lui Marian, care s-a împrumutat pentru ca fiul ei să plece în Italia, s-a cutremurat când a aflat calvarul pe care l-a trăit băiatul ei, care n-a împlinit 18 ani.
„Salvează-ne, mamă, fă ceva, nu mai putem sta aici, suntem flămânzi”, povestește ea despre mesajul pe care l-a primit de la fiul ei.
Tinerii au îndurat patru zile regimul de sclavie, timp în care au munci la câmp de dimineaţă şi până seara, s-au hrănit doar cu fructe culese de prin copaci, au dormit pe jos şi au făcut baie la comun. Au fugit, chiar dacă nu ştiau încotro să se apuce, iar şase zile au rătăcit pe drumuri. Din fericire, o asociaţie a românilor din Italia le-a sărit în ajutor.
„Ei erau săracii pe drum când eu i-am contactat. Nici nu ştiau unde se găsesc. O mână de oameni ne-am mobilizat şi am făcut în aşa fel încât să nu dăm minorul pe mâna asistenţilor sociali, că aici este o lege foarte, foarte urâtă. Vă daţi seama, era instituţionalizat în secunda 2. Unicul lucru a fost ăsta - să fie trimişi înapoi acasă în siguranţă”, spune Olivia Tudor, coordonator provincial din Firenze al Sindicatului Românilor.
Problemele nu s-au terminat pentru cei trei tineri, nici după întoarcerea acasă. Conaţionalii care i-au transformat în sclavi pe pământ străin i-au ameninţat.
„Au zis: nu ne lăsăm până nu vă găsim. Au zic că o să vă omorâm pentru că aţi fost la poliţie şi ne-aţi declarat”, spune Nicoleta.
Cazul a ajuns acum pe masa procurilor DIICOT, iar la solicitarea Digi24, Ministerul de Externe a precizat că a anunţat şi autorităţile din Italia despre calvarul prin care au trecut cei trei tineri.
„Consulatul României la Catania a semnalat această situație, în regim de urgenţă, Prefecturii și Poliției Foggia, în vederea efectării investigaţiilor la fața locului. Cele două instituţii italiene au manifestat disponibilitatea de a demara, de îndată, investigaţii oficiale", arată Ministerul de Externe.