La 20 de ani, Petru a ales să lase în urmă familia şi casa şi să-şi încerce norocul în străinătate. După ce a muncit din greu şi a pus leu peste leu, s-a gândit că cel mai bine e să vină acasă, în Cara; Severin. 10.000 de euro i-a investit în utilaje, iar apoi a construit câteva sere.
„Am lucrat doi ani și jumătate în Grecia la solarii, roșii castraveți, ardei, vinete. Trebuia să mă întorc, să încercăm și la noi în țară, să vedem cum merge producția. Acolo muncim pentru străini. Banii pe care i-am câștigat i-am investit aici. Sunt mulțumit”, spune legumicultorul Petru Martalogu.
Un alt legumicultor care a părăsit Franța pentru a deschide un aprozar la Reșița este Ioan Jivan.
„Eu am ales să mă întorc în țară pentru că sunt un om de la țară și vreau să fac ceva în țară. Cu timpul, o sa vedeți că și tineretul o să se întoarcă”, spune el.
Ioan Jivan spune că și-a investit în afacere toți banii agonisiți și că nu-i pare rău că s-a întors în țară.
Toată lumea are de câştigat de pe urma investiţiilor mici făcute de românii care au muncit peste hotare.
„Atunci când ai puterea de a te întoarce și ai dorința de a investi în propria ta țară, pe noi ne bucură. Se creează locuri de muncă, se mișcă economia. Este un act de curaj care cu siguranță va fi răsplătit”, spune Viceprimarul din Caransebeș, Cornel Galescu.
Suma minima investită într-un solar este de 1.000 de euro. Deocamdată, tinerii nu au reușit să acceseze fonduri europene, dar acestea reprezintă o ţintă pentru dezvoltarea afacerilor.