A participat la cinci Olimpiade Internaţionale de Chimie şi de fiecare dată a câştigat pentru România o medalie - de două ori, cea de aur. O performanţă remarcabilă, reuşită de un elev de clasa a XII-a, de la Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Adolescentul, care îşi petrece şi 12 ore pe zi în laborator, vrea să îşi continue studiile în străinătate, la o universitate de prestigiu.
Pentru Paul Haidu Gerea, sutele de substanţe din laboratorul de chimie nu mai au de mult secrete. Pasiunea pentru acest domeniu i-a fost insuflată în familie - bunicul lui a fost cercetător, iar mama lui e farmacist.
Paul Haidu Gerea: După cum se poate vedea, pe exteriorul paharului s-a format o oglindă de argint, datorită reacției de reducere a complexului numit reactiv tolens.
Fascinat de astfel de reacţii, adolescentul a transformat laboratorul în a doua casă.
Paul Haidu Gerea: În spatele fiecăruri borcănel pot să fie ore nenumărate de lucru. Poate să dureze şi până la opt ore, câteodată am stat şi 12 ore.
Munca i-a fost răsplătită, până acum, cu două medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de Chimie.
Vasile Nicoara, directorul Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: Îşi face singur experimentele şi le concepe într-o gradualitate tot mai avansată, are şi curiozităţi personale pe care le împărtăşeşte cu profesoara cu care a făcut de-a lungul timpului o echipă formidabilă.
Monica Dumitru, profesor de chimie: Ne pregătim foarte mult, depinde de perioade, înaintea olimpiadelor, stăm mai multe ore, și chiar și în vacante. Oricum vorbim de tot parcursul anului.
Vlad Popa, coleg de clasă: Atunci când nu îl vezi îţi dai sema cât de mult munceşte şi cât de mult sacrifică el.
Aceste calităţi l-ar putea ajuta pe elevul de clasa a 12-a să-şi continue studiile la o universitate de prestigiu - el a aplicat până acum la Cambridge şi MIT, renumitul institut din Boston, Statele Unite.