Umilite, terorizate, abuzate sexual, tratate ca nişte sclave. Acestea sunt experienţele tragice prin care ar fi trecut româncele ce au căutat o viaţă mai bună în Italia. Deşi nu este prima dată când situaţia este semnalată de jurnaliştii străini, autorităţile de la Bucureşti au hotărât acum să trimită în Italia o delegaţie de parlamentari, pentru a afla cum le pot ajuta pe aceste femei, relatează Digi24.
„Nu erau nici măcar trei euro pe oră, iar la final voiau şi să profite sexual. I-am cerut bani şi mi-a spus: Bine, mâine îţi aduc. Dar, să ştii că mă gândeam, mi se pare că eşti drăguţă, că eşti o femeie frumoasă... Îţi aduc banii, dar îmi faci aia şi aia”, povestește o victimă româncă.
Jurnaliştii britanici au stat de vorbă cu 10 femei din România care au povestit coşmarul pe care-l trăiesc în Sicilia: bătăi, ameninţări, violuri. Româncele spun că sunt obligate să muncească la ferme câte 12 ore pe zi în căldură, fără apă şi fără mâncare. Uneori nu primesc bani şi sunt obligate de patroni să întreţină relaţii sexuale.
Potrivit The Observer, numai în regiunea Ragusa din Sicilia trăiesc şi muncesc peste cinci mii de femei din România. Silvia Dumitrache conduce Asociaţia Femeilor Românce din Italia. La ea au ajuns o parte din sclavele din Sicilia şi ştie foarte bine de ce, în ciuda disperării şi a durerii, româncele s-au ferit multă vreme să spună prin ce trec.
„Nu s-au primit denunțuri pentru că e greu să faci acest lucru când ești amenințat cu arma, când îți sunt amenințate rudele din România. Româncele sunt abuzate în Sicilia chiar dacă sunt însoțite de bărbați sau de proprii soți, care sunt șantajați că dacă nu consimt să intre într-un circuit de trafic sexual, restul de echipă nu își primește salariul”, afirmă Silvia Dumitrache, președinte ADRI.
În urma violurilor, multe tinere ar fi rămas însărcinate cu patronii lor italieni care le-au obligat apoi fie să întrerupă sarcina, fie să-şi abandoneze copiii în spital. Un preot recunoaşte că ştia ce se întâmplă, dar spune că secretul confesiunii nu-i dă voie să alerteze autorităţile.
„Profită de fragilitatea acestor persoane care sunt prezente pe teritoriu, pentru distracţia lor, care devin apoi distracţii cu prietenii prietenilor. Consecinţele acestor distracţii sunt apoi, sarcinile. Sarcini care şi ele, sunt dificile”, spune preotul Beniamino Sacco.
De frică, nici rudele din România nu au putut să le ajute prea mult pe femei chiar dacă ştiau ce se întâmplă.
„Am avut un nepoţel care a fost accidentat la muncă. L-a rugat patronul să tacă din gură dacă vrea să mai mearga în continuare. Dacă nu, să plece în România. Și el a fost nevoit și lucrează cu banii aceia puțini. Nu sunt angajați pe normă întreagă, asta e. Din cauza situației pentru că nu au unde să muncească în România nu au ce face, trebuie să stea acolo”, povestește ruda unui muncitor în Sicilia.
Deşi nu este prima dată când jurnaliştii străini trag un semnal de alarmă asupra situaţiei, abia acum autorităţile de la Bucureşti s-au hotărât să intervină.
„Am crezut că ce aud acum e ceva ce ține de domeniul fantasticului, în 2016 slavagism, șantaj, trafic de persoane și culmea, cu știrea autorităților italiene. Statul, guvernul trebuie să se implice așa cum s-ar implica guvernul italian dacă o italiancă în România ar păți așa ceva”, spune Marcel Vela, senator PNL.
Reprezentanţii ministerului de Interne de la Bucureşti vor pleca în Italia pentru a le ajuta pe românce.