Autorităţile române se implică în cazul româncei sechestrate timp de zece ani în Italia. Un secretar de stat a fost chiar la locul în care femeia a fost ţinută ostatică, împreună cu cei doi copii, de către un italian de 54 de ani, iar ministrul român de externe şi ambasadorul României la Roma au vorbit despre modul în care astfel de tragedii pot fi prevenite.
Presa din Peninsulă scrie că bărbatul a mai comis o faptă asemănătoare şi acum 22 de ani, când a răpit o altă fată, pe care a ţinut-o captivă cinci luni. A bătut-o, a abuzat-o şi a obligat-o să avorteze de două ori, în condiţii care depăşesc orice imaginaţie şi care i-au îngrozit pe anchetatorii de atunci. Prins de poliţie şi condamnat la 5 ani de închisoare, italianul a fost eliberat mai devreme pentru... bună purtare.
Agresorul româncei din Italia a mai sechestrat o fată și în 1995
„Acolo în spate puteţi vedea clădirea, dacă putem să-i spunem aşa, în care locuia. De fapt, clădire care nu are nici măcar acoperiş, dacă ne uităm foarte bine. Nu există curent electric. Carabinierii ne-au spus că atunci când era acasă, îi mai lăsa pe copii să se joace în curte, când pleca îi încuia la loc”, a declarat Veaceslav Șaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
La casa ororii din Italia se ajunge foarte greu pentru că este într-un loc izolat din regiunea Calabria, un loc în care Mafia controlează aproape totul. Oficialul român care a vorbit cu femeia a putut vedea coşmarul prin care aceasta a trecut timp de un deceniu.
VIDEO. Caz șocant: Româncă sechestrată și torturată 10 ani în Italia
„A fost o vizită destul de emoţionantă, ca să zic aşa, dar mama este bine, sănătoasă, arăta cât de cât bine, se vedeau şi urme ale abuzurilor pe care le-a avut de-a lungul timpului, dar era coerentă, am încurajat-o şi a zis şi ea că trebuie să fie puternică pentru cei doi copii”, a povestit Veaceslav Șaramet, secretar de stat MRP.
Ministrul român de externe a subliniat că pentru a evita astfel de cazuri, românii trebuie să se informeze cu privire la locurile de muncă înainte de a veni în Italia şi să ia contact cu ambasada sau consulatele române în caz de pericol.
„Victima respectivă este la spital, sub tratament şi consiliere psihologică, doreşte foarte mult să nu-i fie făcut public numele... Ne-am ocupat ca copiii să fie într-o instituţie socială a statului italian până când se va rezolva situaţia şi o ajutăm în continuare în decizia pe care o va lua, să se întoarcă acasă împreună cu copiii sau să rămână aici”, a declarat ministrul de externe Teodor Meleșcanu.
Şi asociaţiile românilor din Italia avertizează că femeile fără contract de muncă luat în evidenţa autorităţilor pot ajunge în astfel de situaţii.
Citiți și: Teroarea din Italia | Psihologi: Pentru copilul româncei, răul reprezenta normalitatea