„Revoluția fiscală”. Ce se întâmplă de fapt cu salariile din IT?
Data actualizării: Data publicării:
Politicieni și analiști economici au făcut în ultimele zile declarații privind scutirea de impozit pentru IT-iști. Însă se creează o confuzie: în timp ce unii spun că problema trebuie reglementată, alții spun că scutirea de impozit a fost deja prevăzută în Ordonanța de Urgență pentru modificarea Codului fiscal și că trebuie găsite soluții pentru firmele din domeniu, astfel încât acestea să nu aibă cheltuieli mai mari decât ceilalți angajatori.
„Avem o singură problemă, care va fi rezolvată de către Guvern - cei care lucrează în IT, care aveau deja impozit pe venit zero. Dar sunt mai multe variante pe care colegii din Guvern o să le propună, în așa fel încât firmele din IT să aibă avantaj. Impozitul zero rămâne”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.
„Salariile oricum nu scad. Se pune problema dacă firma cheltuiește mai mult”, a adăugat el.
„Eu știu sigur - și în perioada imediat următoare o să aibă o surpriză plăcută - că se rectifică acest lucru, deci se găsesc măsurile și o să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru, tocmai pentru că noi am promovat de-a lungul timpului multe facilități. Deci, ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, și toate celelalte guverne au susținut și au întărit această măsură de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru că e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea României. O să vedeți că o să fie un ordin de ministru care o să reglementeze”, a promis ea.
Birchall a fost contrazisă de analistul fiscal Adrian Benţa. El spune că ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial menține scutirea de impozit pe venitul pe salarii pentru IT-iși și cercetători, însă în cazul lor problema este de altă natură, ține de valoarea asigurărilor sociale. Tocmai de aceea, brutul lor ar trebui să crească mai mult decât în cazul altor categorii, pentru a-și menține venitul net din salarii.
„Dacă de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i măreşte brutul, atunci salariul net, în mână, va fi mai mic. În situaţia punctuală a programatorilor se impune o majorare mai mare decât majorarea de 20% valabilă pentru ceilalţi salariaţi. Eu am făcut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmează să o primească programatorii pentru a avea măcar acelaşi salariu net”, a declarat pentru Digi24 Adrian Benţa.
La rândul său, analistul financiar Dragoș Nechifor spune că singura soluție care ar putea rezolva situația angajaților din acest domeniu ar fi „o nouă reducere de impozite aplicată strict celor din IT, care să reducă per total costurile exact la nivelul la care netul ar rămâne la același nivel ca înainte”.
„Din calculele mele, avem o diferență de aproximativ 7% în acest moment, de fapt acest 7% ar trebui să fie un cost suplimentar pentru angajator pentru a păstra netul actual al angajatilor din IT. În teorie, Guvernul ar trebui să găsească o soluție să scadă costurile de 7% pentru angajatori, ca aceștia să fie în măsură de a păstra veniturile IT-iștilor la același nivel”, a spus analistul la Digi24.
În caz contrar, avertizează el, există riscul ca tot mai mulți angajați din acest domeniu să plece din țară.