Judecătorii au decis ca un restaurant din Capitală să fie redeschis până când se va da o sentinţă finală în procesul cu ANAF. Alte decizii în dosare similare sunt aşteptate luna aceasta. Între timp, patronii se plâng că pierd bani şi timp din cauza inspectorilor fiscali.
În ultimele două săptămâni, Fiscul a controlat 1.200 de firme şi a închis 240 dintre ele. Inspectorii spun că angajaţii nu dădeau bon fiscal, iar sumele de bani găsite în casele de marcat nu erau complet justificate prin acte. Uşa unui restaurant stă închisă de mai bine de două săptămâni. Asta după ce inspectorii fiscali au făcut aici un control şi au descoperit un plus de 185 de lei în casa de marcat. Sumă care nu apărea în documente. Patronii spun însă că această sumă reprezenta, de fapt, bacşişul ospătarilor.
La un alt restaurant din Bucureşti, inspectorii de la Fisc spun că au descoperit o diferenţă de 1.600 de lei, între banii din casa de marcat şi ce era trecut în documente. Angajaţii susţin, însă, că diferenţa era mai mică - de doar 3 lei, restul fiind bani daţi patronului. Acesta a făcut contestaţie şi a cerut în instanţă suspendarea deciziei luate de Fisc. Judecătorii au decis, printr-o ordonanţă preşedinţială, redeschiderea restaurantului, până la soluţionarea contestaţiei. Este prima soluţie de acest fel dată în Bucureşti.
„A obţinut ordonanţa preşedinţială, ceea ce demonstrează încă o dată accesul la justiţie şi că patronii care se consideră nedreptăţiţi pot oricând să apeleze. Aşteptăm să vedem şi rezultatul contestaţiei pe judecata de fond”, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Antifraudă.
Ordonanţa preşedinţială este calea mai scurtă pentru suspendarea deciziei date de Fisc.
Rezolvarea pe fond a problemei, adică a contestaţiei, durează potrivit legii 45 de zile. În practică, procedura ia mai mult timp. „Nu poţi să te aperi pur şi simplu trebuie să închizi în ziua aia, urmând ca să te judeci peste o lună, 2, 3 şi, dacă mai exişti ca entitate comercială, să vezi dacă ai avut dreptate sau nu”, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor.
Guvernul promite că va schimba legea astfel încât activitatea firmelor să fie suspendată doar dacă diferenţele între banii găsiţi în casa de marcat şi sumele trecute în acte sunt mai mari de 300 de lei. Până atunci, patronii sancţionaţi de Fisc trebuie să achite amenzile. ANAF a dat sancţiuni de peste 5,3 milioane de lei în ultimele două săptămâni.