Refugiaţii fug din centrele de adăpost din România ca să ajungă în Vestul Europei. O treime dintre migranţii prinşi încercând să iasă ilegal din ţară sunt solicitanţi de azil. Săptămâna aceasta, 42 de oameni care ceruseră protecţia statului român s-au ascuns într-o cisternă, cu speranţa că ajunge în Germania.
Fugarii - irakieni şi un marocan -, majoritatea copii, au fost prinşi la punctul de Trecere a Frontierei Vărşand.
Laura Beatrice, purtătoare de cuvânt a Poliţiei de Frontieră Oradea: „Poliţiştii au acţionat în baza unei analize de risc şi au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport. Ocazie cu care în cisternă au fost descoperite 42 de persoane.”
Maria Moiş, reporter Digi24: „O parte dintre migranţii care erau ascunşi în cisternă au ieşit de pe poarta acestui cămin din Bucureşti şi nu s-au mai întors. Dacă ei nu ar fi fost prinşi la graniţa de vest a României, ar fi ajuns acum în ţări din Vestul Europei.”
Unii dintre cei prinşi fugiseră din centrul de cazare din Şomcuta Mare, judeţul Maramureş. Când au ajuns în România au cerut cerut protecţia statului, adică azil. Dar sperau să ajungă în Occident.
Ermina Mihai, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Imigrări: „Centrele în care locuiesc sunt spaţii deschise. Sunt liberi să iasă la cumpărături, să viziteze oraşul.”
Alexandra Popescu, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Române de Frontieră: „Anul acesta poliţiştii au depistat aproximativ 300 de cetăţeni străini care intenţionau să iasă ilegal din ţară. Dintre aceştia, aproximativ 100 se aflau în procedura de azil pe teritoriul statului nostru.”
Migranţii care au cerut azil şi sunt prinşi că vor să iasă ilegal din ţară se aleg cu dosar penal pentru trecerea ilegală a frontierei de stat şi sunt trimişi înapoi în centrele de cazare. În total, anul acesta aproximativ 700 de străini au forţat frontiera statului român.