În România sunt 4,3 milioane de persoane îndatorate la bănci. Unii au mai mult de un credit, ceea ce face ca împrumuturile să fie şi mai multe: 6 milioane de contracte. Deşi economia funcţionează în mare parte cu ajutorul banilor împrumutaţi de bancheri, clienţii se feresc totuşi să aplice aceeaşi strategie, observă specialiştii.
Oamenii se tem să ia noi împrumuturi în valută din cauza dobânzilor mari şi a instabilităţii cursului de schimb, însă creditele în lei sunt în uşoară creştere.
„Poate va continua trendul acesta crescător al creditării în lei, dar deocamdată are un pas timid”, spune Gabriel Mitrache, preşedinte executiv al unei bănci comerciale.
Iar când oamenii se tem să mai cheltuiască, ar trebui să crească depozitele în bănci, explică cei care cunosc piaţa.
Acum, sumele atrase de bănci sunt mai mari decât anul trecut, dar situaţia nu va mai dura mult, spun specialiştii, din cauza dobânzilor mici pe care le au băncile pentru a-şi recompensa clienţii care pun bani deoparte.
„La nivelul actual al dobânzilor, clienţii sunt mai tentaţi să încerce produse ale pieţei de capital, gen fonduri mutuale, investiţii directe pe bursă”, apreciază Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al unei bănci comerciale .
Potrivit unui studiu al GFK România, populaţia deţine de două ori mai multe credite decât economii.