„Are 6 anişori, îi trebuie 30.000 de euro pentru transplant de celule stem în Belgia. S-au strâns 18.000 de euro şi ne mai trebuie încă 12.000 în două săptămâni”, acesta este textul pe care trei femei îl repetă în faţa pelerinilor veniţi să se roage la moaştele Sfintei Parascheva.
Reporter Digi24: Şi e din familie săracă, nu?
- Da, da. Familia e săracă, trăiesc în concubinaj.
Reporter Digi24: Aţi informat Primăria din Valea Moldovei că luaţi bani?
- Da, da, da.
Reporter Digi24: Nu aţi informat-o, primarul a zis că nu aţi fost la el.
- Nu mă filmaţi.
Reporter Digi24: Banii nu ajung la copil.
Asta pentru că deşi povestea respectivă e reală, băiatul a fost operat încă de acum un an, nu în Belgia, ci la Iaşi. N-aveau de unde să ştie acest lucru pelerinii care s-au lăsat convinşi să dea bani pentru tratamentul coplului.
- Da, am făcut donaţie, nu prea mult dar pentru mine contează şi puţinul.
Reporter Digi24: Dar, ştii că ai dat banii degeaba că banii nu ajung la acel copil?
- Sincer, eu mă gândesc că fac un bine.
Mama băiatului confirmă că a cerut ajutorul unor fundaţii, dar că acestea nu i-au trimis decât sume modice.
„Odată mi-a dat 3 milioane, odată trei sute, odată opt sute, 1 milion 500 şi atâta a fost, de cinci luni de zile nu mi-a mai dat nici un ban, zice: nu se mai umblă pentru copilul tău”, spune Merică Ţuca, mama băiatului.
Primăria Iaşi susţine că persoanele care cer bani pentru cazuri umanitare, la pelerinajul Sfintei Parascheva, nu au aprobarea instituţiei.
Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iaşi: „În ultimii ani, nu mai dăm aviz la nimeni. La sesizările pe care le-am primit a rezultat că de fapt făceau cerşetorie în formă mascată.”
Digi24 a prezentat un caz similar şi la pelerinajul de anul trecut, când persoane ce pretindeau că reprezintă o fundaţie umanitară cereau bani pentru tratamentul unui copil bolnav din Buhuşi. Sumele strânse astfel n-au ajuns niciodată la familia copilului.