Psihiatru: Cum recunoaștem o persoană care a consumat cocaină
Data actualizării: Data publicării:
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat la Digi24 ce se întâmplă cu creierul unei persoane care consumă cocaină. El a spun că după prizarea drogului, consumatorul are poftă de viață și este vesel, dar că nu e exclus să apară furia, ca efect secundar, cum a fost cazul șoferului care a provocat sâmbătă accidentul de pe bulevardul Dacia, din București.
Trebuie să întelegem creierul ca pe un fel de fabrică care are la bază un fel de organizare electrochimică. Substanțele fabricate de creier sunt necesare pentru comunicarea anumitor părți ale creierului. Cocaina este ca un fel de presă care mulge creierul de dopamină. Apare un fel de beție. Acest compus inundă creierul și da poftă de viață, veselie. Poate să aibă că efect secundar un gen de furie.
O stare de explozivitate comportamentală care este de neoprit și care poate să ducă la consecințe oribile și pentru alte persoane. Subiectul cocainei este responsabil și de dauna substanțelor, dar și de popularitatea ei. Starea de high poate să treacă într-o oră jumăte.
Avem situații mai frecvente în care poți să vezi o realitate mai sumbră. Doar pentru că nu mai avem resurse medicale nu înseamnă că populația consumatoare de droguri va scădea.
Care sunt semnele care trebuie să le dea de gândit prietenilor și familiei?
Cocaina nu este reputată pentru calitățile de a da dependență, dar este un drog de mare abuz. Oamenii îl folosesc pentru că nu dă o poftă de a consuma și mai mult. Cocaină este o substanță care o reputație de a fi letală. Deși în trecut era prohibitvă, a devenit din ce în ce mai ieftină.
Prețul cocainei a scăzut pe piață neagră și există o pătură nouă de consumatori care o văd ca pe un drog recreațional de societate. Sunt oameni care preferă cocaina pentru folclorul din spatele ei. Cei care au văzut persoane intoxicate cu cocaină vor recunoaște acea persoană de fiecare dată ulterior. Pupilele tind să fie punctiforme, persoana are un comportament lipsit de frică și griji.
Oamenii nu se vor duce la medic cu o persoană care a prizat o dată cocaină din simplu motiv că după ce și-a ieșit din acea stare nu pare ca persoană atât de hămesită pentru a căută în continuare drogul. Majoritatea pacienților mei care au prizat cocaină spun că pot trce luni de zile și nu mai consumă.