Programul Prima Casă merge foarte bine și statul vrea să îl extindă. Mai mult, sunt și propuneri pentru noi reguli care să-i avantajeze pe tineri. Am putea avea credite fără avans pentru anumite categorii, și anume pentru familiile tinere, cu venituri mici. Propunerea vine de la vicepremierul României Vasile Dîncu și este inclusă în Strategia pentru Locuinţe, aflată în aceste zile în dezbatere publică. Totodată, tinerii care locuiesc cu chirie ar putea primi ajutor de la stat. E vorba de vouchere care să-i ajute la plata chiriei.
Răzvan Neagoe stă de 6 ani în chirie într-un bloc ANL din Azuga. Ar vrea să cumpere locuinţa dar, spune el, avansul de 15% cerut la un credit prin programul ANL este prea mare, ţinând cont de faptul că are 3 copii, iar soţia lui nu lucrează. Nici programul Prima Casă, cu avans de 5%, nu a fost o soluţie.
Răzvan Neagoe: „Acum 6 ani, dobânzile erau mari, nu am fi făcut faţă, chiar şi pe 30 de ani. Localitatea mică de munte de unde sunt eu, oferta e limitată, de stat şi privată.”
Eliminarea avansului i se pare singura soluţie pentru a cumpăra casa.
Răzvan Neagoe: „Ar fi o variantă mai bună, la momentul ăsta aşa mi se pare, dacă avansul ar fi mai mic sau nu ar fi deloc şi am compensa printr o rată.”
Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării: „Chiar şi 5% pentru unele familii care nu pot obţine un credit este foarte mare, ar putea ca unele familii tinere care nu pot să dea un avans să poată să aibă acces şi fără un avans dacă o analiză financiară a veniturilor arată acest lucru.”
În plus, creditul prin programul Prima Casă ar putea fi luat pe o perioadă mai mare de 30 de ani cum este acum.
Nu este singura propunere din Strategia pentru Locuințe elaborată de Ministerul Dezvoltării. Tinerii ar putea primi bani de la stat pentru chirie.
Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltarii: „Pentru a facilita angajarea tinerilor care nu au locuinţe am putea acorda aceste vouchere, aceste vouchere pot fi introduse şi în sistemul privat.”
Aproape 75% dintre tinerii români locuiesc în continuare cu familia, faţă de 66%, cât este media europeană.
O familie considerată ca fiind într-o situaţie precară dă 40% din venitul total pe chirie şi utilităţi. În România sunt 8 milioane de locuinţe la 7,2 milioane de familii.
Pentru creşterea numărului de locuinţe accesibile, în proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării, se propune condiţionarea autorizaţiei de construire către dezvoltatori de ridicarea unui anumit număr de locuinţe la preţ redus. De exemplu, 20% dintre apartamentele dintr-un complex rezidenţial să coste mai puţin de 50.000 de euro.