O arhitectură futuristă, lift ultramodern şi plasme în camerele spaţioase. Aşa arată căminul de bătrâni din comuna Borş. Le cei 80 de ani ai săi, Teodor Pop este unul dintre primii clienţi ai azilului inaugurat în decembrie anul trecut.
„Rămas singur, nu m-am putut descurca, am simţit nevoia unei detaşări de locul în care am fost şi am luat legătura de pe un pliant pe care l-am găsit”, povestește el.
Construcţia şi dotările au costat un 1,5 milioane de euro. În total, primăria a primit 2,5 milioane de euro, iar diferenţa a fost folosită la asfaltarea unui kilometru de drum comunal şi extinderea reţelei de apă şi canalizare.
„Se puncta fiecare, fiecare element şi, dacă un element lipsea, primea proiectul mai puţine puncte”, spune Batori Geza, primarul comunei Borş.
Alte trei primării au proiecte de infrastructură de milioane de euro, care includ şi construcţia unui astfel de azil. În comuna Roşiori, de exemplu, s-au asfaltat mai multe drumuri, au fost începute lucrările de canalizare şi s-a renovat clădirea primăriei. În paralel cu aceste lucrări s-a ridicat şi un cămin de bătrâni cu capacitate de 24 de locuri.
„Bugetul total este de 6 milioane de euro, din care pentru căminul de bătrâni s-a alocat un buget de 2 millioane de euro”, spune Kerecsenyi Imre, viceprimarul comunei Roşiori.
Specialiştii în proiecte cu fonduri europene spun că includerea elementelor sociale este o practică obişnuită.
„Fondurile nu acoperă cererea. Se pot finanţa maxim 200 de proiecte, dar se depun 5.000. Vă daţi seama că, din cele 5.000, 200 trebuie să se departajeze cumva, să iasă în evidenţă”, spune Cristian Dehelean, consultant pentru fonduri europene.
Proiectele cu fonduri europene au ajutat primăriile din Bihor să construiască reţele de apă şi canalizare şi să asfalteze zeci de kilometri de drumuri comunale. Iar azilurile care i-au ajutat pe edili să obţină aceşti bani vor găzdui bătrâni contra unei taxe de 1.500 de lei pe lună. Toate aceste centre vor fi administrate de fundaţii nonprofit.