Autorităţile din Iaşi pun şi bani la bătaie în încercarea de a-i convinge pe românii din diaspora să se întoarcă la casele lor. Au pregătit două milioane de euro, bani cu care vor să sponsorizeze mai multe idei de afaceri şi să îi ajute să-şi facă planuri de business în ţară.
Marcel Apetroae lucrează de 14 ani ca şofer de tir în Spania. Câştigă chiar şi 3.000 de euro pe lună, bani pe care îi trimite acasă, unde sunt soţia şi copilul său. E foarte tentat de programul lansat de autorităţile locale, care i-ar permite să-şi deschidă propria afacere alături de familie.
„Dacă s-ar da, ar fi bine. Putem face ceva. (Rep: V-aţi întoarce?) Sigur că da, că acolo câştigi bani, dar venim şi îi cheltuim aici. (Rep: Ce aţi vrea să vă deschideţi?) Ca idee o firmă de ceva, de transport”, spune Marcel Apetroae.
Cu două milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, autorităţile ieşene vor să ofere subvenţii de până la 40.000 de euro pentru 30 de români plecaţi la muncă în străinătate. Tot din aceşti bani, alţi 150 de conaţionali din diaspora vor beneficia de consiliere ca să realizeze un plan de business în România.
- Cred că e o idee ok, e bine pentru tineret.
- Nu cred că aş mai pleca, aş rămâne în ţară pentru tot restul vieţii.
- Aş încerca cu cea mai mare plăcere, dacă aş fi ajutată şi îndrumată.
Noile afaceri ar crea şi noi locuri de muncă - cel puţin 60 în primă fază, estimează cei de la Consiliul Judeţean Iaşi.
„Important este ca locurile de muncă create să poată fi susţinute pe o perioadă de 36 de luni şi în această perioadă cei care au plecat să capete interesul de a se întoarce în ţară. Scopul proiectului este o dată motivarea celor plecaţi să se întoarcă şi în al doilea rând reîntregirea familiilor”, declară Eliza Chirica, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Iaşi.
Economiştii nu cred însă în acest proiect.
„Dacă împărţim cele două milioane de euro, alocaţia proiectului pe cele 60 de locuri de muncă create, este o utopie. Uniunea Europeană consumă 33.000 de euro ca să creeze un loc de muncă în România, care probabil o să fie la fel de volatil şi cei care trăiesc cu iluzia că se întorc într-o ţară curăţată vor pleca înapoi”, spune Dan Chirleşan, economist.
La nivel naţional au fost aprobate încă aproximativ 30 de astfel de proiecte.