Deputaţii PNL Mara Calista, Florin Alexe şi Alin Ignat au anunţat miercuri că depun la Parlament două proiecte de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mamele care au născut, precum şi accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani. Potrivit proiectului, femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casele de marcat din magazine, dar și la ghișeele instituțiilor publice.
Primul proiect de lege prevede creșterea cuantumului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.
Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit proiectului consultat de Agerpres.
Cel de-al doilea proiect de lege prevede că femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.
De asemenea, se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care instituţiile publice deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Angajaţii unităţilor comerciale, precum şi cei ai instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat sau casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.
Locuri de parcare rezervate pentru femei însărcinate
În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, mai prevede proiectul de lege.
Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate săvârşirea acestei contravenţii, care se sancţionează cu sume prevăzute între 200 şi 100.000 de lei.
Companiile private sau de stat sunt obligate să aibă un afiş în care să se menţioneze faptul că există prioritate pentru mămici şi pentru persoanele însoţite de copii până la 5 ani, iar angajaţii trebuie să respecte legea, a subliniat deputatul Florin Alexe.
Deputatul Alin Ignat a precizat că proiectul referitor la indemnizaţia de creştere a copilului se referă la o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim şi, de asemenea, aduce predictibilitate familiilor din România.
„Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (...) Proiectul nostru propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de aproximativ 1.500 de lei, cât este în prezent. Vorbim în această zonă de aproximativ 55.000 de beneficiari, care lună de lună încasează această indemnizaţie minimă”, a explicat deputatul PNL.
Impact bugetar de 300 de milioane de lei
Potrivit acestuia, impactul bugetar se ridică în jurul sumei de aproximativ 300 de milioane de lei. „Considerăm că nu este un impact major, dacă este să ne raportăm la alte măsuri”, a adăugat Alin Ignat.
Deputata Mara Calista a subliniat că proiectele se adresează unui segment foarte important al societăţii româneşti şi a atras atenţia, în context, asupra fenomenului scăderii natalităţii cu care se confruntă ţara noastră.
„În anul 2021 s-au născut cei mai mulţi copii în afara graniţelor României, în anul 2022 s-au născut cei mai puţini copii în România din 1930, în timp ce unul din patru cupluri suferă de infertilitate. (...) Genul acesta de proiecte sunt proiecte de investiţie pentru viitorul copiilor noştri”, a arătat Mara Calista.
Aceasta a vorbit şi despre alte proiecte ale PNL aflate la votul final, între acestea fiind pachetul-trusou care să fie oferit mămicilor la ieşirea din spital, „o gură de oxigen pentru prima lună de viaţă a copilului”; deducerea de taxe; înfiinţarea unor creşe în instituţii; proiectul privind decontarea celor trei morfologii aferente unei sarcini, a analizelor de sânge necesare; înfiinţarea unui număr unic la care mămicile pot suna atunci când se confruntă cu o problemă.
Editor : B.P.