Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, o sumă de nereguli. Cum s-a blocat finanţarea timp de opt luni
Data publicării:
Programele care ar fi trebuit să ne înveţe cum să cheltuim bani europeni au fost cele prin care s-au irosit cei mai mulţi bani. În perioada 2007-2013, s-au cheltuit sute de milioane de euro pe proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, fără finalitate. Neregulile descoperite de Comisia Europeană ne-au costat blocarea acestui program vreme de opt luni.
Marţi, autorităţile europene le-au transmis României reproşurile cu privire la Acordul de Parteneriat pentru următoarea perioadă financiară. Comisia Europeană arată că în documentul trimis de Guvern nu sunt prezentate clar priorităţile de finanţare pentru 2014-2020, când România va avea la dispoziţie 40 de miliarde de euro. Criticile sunt dure: programul este incoerent şi nu există o legătură între obiective şi priorităţi.
În acest context, în privinţa proiectelor pentru resurse umane lista neregulilor este uriaşă. În raportul trimis Comisiei Europene figurează salarii nejustificate şi achiziţii dubioase, motiv pentru care programul a fost blocat din iulie 2012 până în februarie 2013 pentru ca autorităţile din România să remedieze toate neregulile.
României i s-au cerut corecţii financiare de 25% din valoarea proiectelor, o sumă care ar putea ajunge în final la aproape 200 milioane de euro. Principalele probeme semnalate de Bruxelles se refereau la procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor.
România a avut la dispoziţie 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, bani destinaţi recuperării întârzierilor faţă de alte state membre ale Uniunii Europene. Din aceste fonduri, 3,5 miliarde de euro ar fi trebuit alocaţi programelor de dezvoltare a resurselor umane.