„Sistemul pe care îl avem aici este un sistem pe bază de tuburi cu vid pentru producerea apei calde care face transferul în locuinţă”, explică Viorel Ursu, directorul tehnic al unei societăţi comerciale.
Odată cu relansarea programului Casa Verde, cu un astfel de panou solar factura individuală poate scădea cu cel puţin 40%, susţin specialiştii. Sistemul este deja utilizat de aproape 6 000 de români care au intrat în acest program până în 2011, an în care acesta a fost blocat.
„Avem sistemul de pompare, automatizarea, circuitul primar ce transportă căldura în boiler, boiler care datorită izolaţiei permite stocarea apei chiar şi 24 de ore”, spune Viorel Rusu.
Proiectul a fost repornit, însă deocamdată vor fi rezolvate solicitările deja depuse. Sunt deja aproape 13 000 de dosare adunate în cei trei ani de pauză, iar acestea vor avea prioritate, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.
„Nu pot să vă spun cu certitudine dacă acesta se poate întâmpla la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor”, a spus Attila Korodi, ministrul Mediului.
Cei care vor să ceară astfel de fonduri acum, vor primi răspuns abia anul viitor.
„Dorinţa mea este să continuam programul Casa Verde şi după ce vom finaliza analiza dosarelor vom vedea bugetele cu care vom lucra şi atunci ne vom putea decide despre lansarea unui nou apel de proiecte”, a spus Attila Korodi.
Proprietarii vor primi sume fixe, din fondul de mediu, în funcţie de tipul instalaţiei pentru care au optat.
„Bugetul sesiunii Casa Verde, persoane fizice anul 2011 a avut o alocare de 100 de milioane de lei. 6 000 de lei pentru panouri solare şi 8 000 pentru pompe geotermale”, spune Adrian Gearâp, directorul Administraţiei Fondului de Mediu.
De la începutul programului, aproape 24 000 de români şi-au depus documentele pentru a beneficia de sistemele ce folosesc energia regenerabilă. În următoarea săptămână, aproape 6 000 de proprietari vor semna contractele pentru a beneficia de programul Casa Verde.