Zeci de persoane cu probleme de vedere au testat, în Parcul IOR din Bucureşti, aplicaţia care îi ajută să se descurce pe orice drum. Odată instalat pe telefon, programul le permite să parcurgă orice traseu şi le poate indica obstacolele de pe stradă.
Mai întâi, nevăzătorii trebuie să parcurgă traseele însoţiţi de o persoană care le poate vedea, pentru a configura hărţile. Apoi programul le indică fiecare mişcare pe care trebuie să o facă.
Florin Georgescu preşedintele Asociaţiei Tandem: „Ea oferă un suport pe care până acum persoanele nevăzătoare nu l-au avut, este vorba de rolul aplicaţiei, acela de a asista persoana nevăzătoare şi de a îi oferi repere.”
Vlad Ungar, reporter Digi24: „Fie că e vorba de stâlpi, denivelări sau indicatoare rutiere pe care cei mai mulţi dintre noi nici nu le observăm, acestea sunt adevărate obstacole pentru persoanele cu deficienţe de vedere.”
Aplicaţia poate fi descărcată gratuit şi a fost gândită de o asociaţie care luptă pentru drepturile nevăzătorilor. Zeci de persoane cu probleme de vedere au testa-o, în premieră, în Parcul IOR.
„Practic sunt... pot să zic dependentă de aplicaţie, plec tot timpul cu casca în ureche, nu mai am nevoie să întreb în autobuz unde trebuie să cobor, pentru că ea îţi spune străzile în timp real.”
„Ne fixăm nişte puncte cu ajutorul GPS-ului din telefon şi al internetului, denumim acele puncte şi apoi le parcurgem cu alte ocazii în direcţiile în care avem nevoie să mergem.”
”Pentru copiii nevăzători este foarte bine pentru că aşa s-ar putea descurca şi ei în societate, în lume.”
În România sunt aproximativ 110.000 de nevăzători.