Programatorii care ajută gratis statul să-și îmbunătățească serviciile informatice

Data actualizării: Data publicării:
laptop mana tastatura 1 - GettyImages - 8 septembrie 2015

Ghişeele virtuale şi sistemele informatice ale administraţiei publice ar putea fi îmbunătăţite de programatorii şi firmele IT care s-au înscris într-un program de voluntariat lansat de Guvern. Peste 1.000 de specialişti în informatică s-au arătat dispuşi să ajute statul, chiar dacă doar 20 dintre ei vor primi o bursă lunară pentru efortul depus. Însă pentru foarte multă vreme statul nu a vrut să fie ajutat. Nu lipsa specialiştilor a făcut ca informatizarea instituţiilor publice să fie greoaie, ci faptul că de-a lungul timpului licitaţiile pentru sisteme informatice au fost organizate în condiţii suspecte.

Tudor a fost printre primii care au răspuns apelului lansat de premier pentru îmbunătăţirea sistemului informatic din instituţiile publice. Este programator de zece ani, iar momentan lucrează pentru o firmă din Statele Unite ale Americii. Spune că nu îşi poate explica de ce în România s-au cheltuit sume uriaşe pe sisteme informatice care se tot blochează şi propune o soluţie gratuită: un sistem open-source.

Ai în permanenţă câte două-trei opţiuni pentru fiecare soluţie software pe care o ai. Plus, nu eşti cotizant permanent la furnizorul de soluţii software. Plus siguranţa şi confidenţialitatea datelor. Adică în momentul în care adopţi un sistem open-source ştii foarte clar ce rulează la tine pe sisteme. Şi tehnic, cele mai mari site-uri din lume rulează pe soluţii open-source: Yahoo, Google”, spune Tudor Constantin, programator.

Însă de-a lungul anilor instituţiile publice au stat departe de sistemele software open-source tocmai pentru că acestea le-ar fi împiedicat să cotizeze permanent la furnizorii de soluţii software care păreau abonaţi la contractele cu statul.

Tinerii programatori care vin cu soluţii pentru informatizarea statului vor să elimine vechea atutudine şi sunt dispuşi să lucreze gratuit pentru îmbunătăţirea ghişeelor vrituale.

Eu m-am înscris pe partea de voluntariat care implică opt ore pe săptămână, pe unul din cele 100 de locuri. Dacă putem să eliminăm zece minute pe an din interacţiunea cu statul, pe munca mea, eu sunt foarte mulţumit”, spune Tudor Constantin.

Cum achiziţiile pentru informatizarea administraţiei publice s-au concentrat foarte mult pe cantitate şi nu pe calitate statul a ajuns să lucreze cu platforme şi softuri învechite care mai mult îi încurcă pe contribuabili decât să îi ajute.

În mediul privat informaţia şi tehnologia sunt mult mai actuale. Se lucrează pe soluţii inovatoare care puse în aplicare pot să aducă o îmbunătăţire foarte mare. De exemplu, în sistemul public unde se lucrează cu tehnologii poate chiar antice deja”, spune Tudor Pasc, responsabil programe start-up-uri ClujHub.

Programul GovIT Hub a fost lansat la începutul lunii august. Peste 1.000 de programatori şi 40 de firme s-au înscris deja. Din septembrie, zece bursieri vor primi lunar câte 2.000 de euro pentru a lucra jumătate de an în administraţie. Alţi 100 vor fi cooptaţi ca voluntari şi vor lucra de acasă, gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani