Un deputat PNL vrea ca românilor născuţi după data de 1 ianuarie 2017 să le fie interzis să cumpere vreodată ţigări. Chiar și atunci când vor deveni majori. Este modalitatea prin care parlamentarul crede că poate transmite unor generaţii întregi semnalul că nu trebuie să se apuce vreodată de fumat. Alesul a depus la Parlament o lege în acest sens. Au apărut însă şi contestatari care spun că măsura ar fi una discriminatorie.
Cătălina este o elevă de 13 ani care practică voleiul şi nici nu ar concepe să fumeze vreodată. Ne-a ajutat însă să vedem cum mulţi dintre vânzători încalcă legea şi vând ţigări minorilor.
Reporter: Vreau să vă întreb dacă dumneavoastră vindeţi ţigări minorilor?
Vânzător: Nu.
Reporter: Niciodată?
Vânzător: Niciodată, păi nu am cum.
Reporter: Nu aveţi voie sau cum?
Vânzător: Nu e voie.
Reporter: Tocmai aţi vândut acum două minute.
Vânzător: Păi da, dar a luat pentru... Ce era minoră?
Reporter: Era minoră.
Vânzător: Era destul de mare, de unde să ştiu că era minoră?
Câteva sute de metri mai departe, aceeaşi situaţie. Vânzătoarea nu are nicio problemă să îi vândă ţigări minorei. „Aia era fată în toată regula, avea 19 - 20 de ani”, spune vânzătoarea.
Chiar dacă nici măcar legea actuală nu este respectată, deputatul Cristian Horia o vrea şi mai aspră. Practic niciun român născut după 1 ianuarie 2017 să nu mai poată cumpăra ţigări, nici măcar peste 18 ani atunci când vor deveni majori.
Cristian Horia, deputat PNL: „Cei care în 2035 vor avea 18 ani vor avea acces îngreunat la tutun pentru că este iluzoriu să crezi că va putea fi oprit în totalitate şi trebuie ca la un moment dat generația asta care se naște la anul să aibă dreptul să traiască într-o Românie în care nu se mai fumează”.
Unii însă consideră propunerea deputatului, discriminatorie.
Gheorghe Iancu, specialist în drept constituţional: „Eu cred că ar fi o discriminare pentru simplul motiv că îi interzici unui cetăţean să îşi exercite un drept, dreptul lui de a fuma”.
Cristian Horia, deputat PNL: „Fumatul nu e un drept recunoscut de societatea modernă, nu e un drept fundamental al omului . Dreptul la sănătate, în schimb, e recunoscut”.
Toma Petcu, reporter Digi24: „Vă propun să facem un exerciţiu de imaginaţie. În stânga mea îl avem pe Dan, un bebelus care se va naşte pe data de 31 decembrie 2016. În dreapta mea îl avem pe Răzvan, un bebeluş care se va naşte pe data de 1 ianuarie 2017. Deşi există o diferenţă de doar o zi între ei, Dan va putea să meargă să cumpere ţigări în timp ce Răzvan nu va putea să facă aceleşi lucru”.
Printre adolescenţi părerile sunt împărţite.
Adolescent: „Mie mi se pare chiar o idee bună”.
Adolescentă: „Nu cred că se va întâmpla asta pentru că nu vânzător nu o să-şi poate da seama şi nimeni nu cere buletinele nici în momentul de faţă. Deci un vânzător nu o să-şi dea seama cine e din 2017 născut sau cine e în 2016. Deci oricum, nu o văd realizabilă”.
Pe lângă acestă iniţiativă, pe masa deputaților din comisia de sănătate există şi o modificare a legii antifumat, în sensul ca acesta să fie din nou permis în spaţiile publice închise.