Primarul din Sfântu Gheorghe, acuzat că îi umilește pe români

Data publicării:
arpad

Mai multe organizații nonguvernamentale din județul Covasna îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, că batjocorește drapelul național și îi umilește pe români prin refuzul de a arbora, definitiv, tricolorul românesc pe turla Primăriei.

Reprezentanții acestora menționează, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că „au luat la cunoștință cu indignare” faptul că Primăria a înlăturat steagul tricolor de pe turla Primăriei a doua zi după sărbătorirea a 73 de ani de la eliberarea orașulului Sfântu Gheorghe de sub ocupație străină, gest pe care îl consideră „reprobabil și jignitor la adresa memoriei eroilor Armatei Române”.

„Este incalificabilă atitudinea primarului unui oraș din centrul României, care, sub pretextul pretinsei respectări a legislației în vigoare, batjocorește un însemn național și umilește comunitatea românească locală și românii de pretutindeni. Îi reamintim pe această cale domnului primar, atât de preocupat de respectarea legalității la nivelul municipiului, că Drapelul Național, spre deosebire de alte drapele, potrivit aceleiași legislații, poate fi arborat oriunde pe teritoriul României și că nu încalcă sub nicio formă vreo prevedere legală. Ca reprezentanți ai societății civile românești din municipiul Sfântu Gheorghe nu mai putem suporta asemenea gesturi cu semnificație nostalgică, neorevizionistă și antiromânească”, se arată în documentul citat.

Drept urmare, aceștia îi solicită președintelui Partidului Social Democrat, care este „atât de preocupat de respectarea drepturilor minorităților naționale”, să-l determine pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, membru în conducerea UDMR, să respecte „legile țării, simbolurile naționale și memoria colectivă a românilor”.

De asemenea, solicită tuturor primarilor orașelor și municipiilor din țară, societății civile românești din țară și din și liderilor de opinie să ia atitudine față de „perpetuarea stării de umilire a memoriei eroilor Armatei Române și românilor din Sfântu Gheorghe, din județul Covasna și din întreg spațiul românesc”.

„Dacă steagul tricolor nu va reveni la locul lui firesc, ne rezervăm dreptul de a-l arbora noi înșine. Nu putem întâmpina Centenarul Marii Uniri umiliți în propria țară. Ne obligă memoria înaintașilor”, se mai arată în comunicat.

Acesta este semnat de Asociația Națională a Veteranilor de război — filiala Covasna, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” — filiala Covasna, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MapN, MAI și SRI, filialele Covasna, Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”, Fundația „Mihai Viteazul”, Despărțământul ASTRA Covasna — Harghita, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna, Fundația Națională Neamul Românesc și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că tricolorul românesc a fost înălțat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe pe data de 8 septembrie a.c, în semn de respect față de aniversarea a 73 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupație străină și a fost dat jos a doua zi pentru că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituțiile publice.

El a mai menționat, în context, că nu există nicio lege care să oblige autoritățile locale să arboreze tricolorul românesc pe turla primăriei, iar dacă ar face acest lucru unii ar putea considera că face „un abuz”.

Steagul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea orașului, și a fluturat în acest loc până acum doi ani, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri