Sorin Degău se află la al patrulea mandat în fruntea comunei Buntești din județul Bihor. După alegeri, Consiliul Local a fost format din 13 consilieri: șase din partea USL, șase de la PDL și unul de la PRM. Cei din USL ar fi vrut să aibă însă majoritatea și au convins un coleg democrat-liberal să treacă de partea lor. Atunci a început scandalul. Au urmat câteva ședințe fără niciun rezultat și într-un final, sătui de certuri, au decis să nu mai vină niciunul la birou. Abia după două luni s-a sesizat și prefectul și a dizolvat Consiliul Local.
Din aprilie anul trecut, primarul a rămas de unul singur la administrarea comunei.
„Nu-i corect ca el să ia deciziile de unul singur, tot ce face, face de unul singur, nu?”, comentează un localnic.
„S-ar putea rezolva, dacă ar fi o legătură între partide, ăsta ar fi cel mai bun lucru, dacă un partid trage în stânga, unul în dreapta, nu poate fi bine nicicum”, spune un altul.
De partea sa, primarul din Bunteşti nu pare a fi deranjat de situaţie. „Surprinzător, dupa atâția ani de zile cu aceste jocuri murdare s-a ajuns în situația asta. Dar cu majoritatea consilierilor din comună comunic ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, orice problema la nivel de sat mi-o aduc la cunoștință”, explică reporterului Digi24 primarul Sorin Degău.
Proiecte continuate fără Consiliu Local
Fără buget pe 2014 , edilul-șef folosește banii rămași din anii trecuți. Legea îi permite să cheltuiască maxim 12% din bugetul pe anul trecut.
De când e singur, a continuat proiectele votate de Consiliul local înainte ca acesta să se dizolve: a asfaltat aproape un kilometru și jumatate de drum și a amenajat un teren de sport.
Unii sunt de părere că „primarul e un primar care îşi face treaba, îşi face treaba cu bine”.
Primarul din Buntești vrea să introducă rețeaua de apă și canalizare în cinci sate din comună. Doar că deocamdată nu are banii necesari pentru această investiție și chiar dacă ar avea buget, ar avea nevoie de votul Consiliului Local pentru această investiție care deocamdată nu există.
Primarul a depus cerere de organizare a unor noi alegeri pentru formarea unui Consiliu Local încă de anul trecut. În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să le organizeze în maximum 90 de zile.
„Termenul de 90 de zile nu este unul imperativ, așadar Guvernul este cel care apreciază oportunitatea organizării acestor alegeri”, a explicat Claudia Timofte, șefa Cancelariei prefectului Bihor.
Primarul mai are o singură dorință pe care spera să o poată împlini și fără consilieri: să asfalteze cele cinci ulițe de pământ din comună.