Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat că, prin plantarea de marţi, pe o lungime de 7,9 kilometri de-a lungul A2, în apropiere de Feteşti, începe implementarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, prevăzut în ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 38/2014. În România, necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.752 de kilometri, potrivit ordonanţei, notează Mediafax.
Acestea urmau să fie plantate, din toamnă, pe terenuri private, acolo unde proprietarii erau de acord, şi respectiv pe terenuri expropriate, însă în acest moment, în afara tronsonului de la Feteşti, care era în proprietatea statului, nu sunt alte terenuri disponibile, a precizat Crăciunescu.
Acesta a mai spus că Romsilva aşteaptă exproprieri pe celelalte tronsoane sau acordul proprietarilor, pentru a relua plantările de perdele forestiere de protecţie anul viitor, în primăvară. Totodată, Crăciunescu a precizat că Romsilva se va ocupa de plantări pe terenurile statului, în timp ce celelalte pot fi făcute de firme particulare.
În prezent, în România există perdele de protecţie a autostrăzilor şi drumurilor naţionale pe o suprafaţă de 700 de hectare, necesarul fiind de aproximativ 20.000 de hectare, a mai precizat Adam Crăciunescu.
Perdeaua de protecţie a Autostrăzii Soarelui, începută marţi de Romsilva, în apropiere de Feteşti, va fi realizată pe aproximativ 20 de hectare din aproximativ 120.000 de puieţi din speciile frasin, ulm de Turkestan, pin negru, sălcioară, păducel, măceş.