HG nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioarea fost publicată în Monitorul Oficial.
Programul „Prima Maşină”, prin care statul va garanta finanţarea pentru achiziţia unui autoturism nou, va beneficia în 2014 de un plafon total al garanţiilor de 50.000 de lei, se menţionează în recentele dispoziţii.
De asemenea, costul total al finanţărilor suportate de beneficiar este compus rată dobânzi ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an. Această marjă va include nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele creditării, însă nu va include costul asigurării autoturismului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare şi penalităţile percepute conform contractului de finanţare, notează avocatnet.ro.
Important! Finanţatorii sunt obligaţi să menţină costurile de finanţare menţionate mai sus pe întreaga durata de derulare a contractelor de finanţare încheiate în condiţiile programului.
În ceea ce priveşte durata maximă a creditului, această va fi de 60 de luni calendaristice, adică cinci ani şi va fi acordat în lei.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii programului?
Conform noilor prevederi toate persoanele fizice cu vârstă de peste 18 ani, eligibile să aplice pentru acest program, vor beneficia de finanţare cu un avans de minimum 5%, garanţia statului fiind de maximum 50%.
Aceste persoane vor putea accesa programul dacă la dată aprobării creditului vor îndeplini cumulativ următoarele condiţii: au calitatea de împrumutaţi în raport cu finanţatorul; la dată aprobării finanţării îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la art.2 lit.b) din OUG nr. 66/2014 şi respectă condiţiile programului; la data aprobării finanţării îndeplinesc condiţiile generale ale programului prevăzute la art.2^1 alin.(1) din OUG nr. 66/2014; fac dovadă cu copia facturii proforma emise de vânzător că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are că obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.
Factura proforma emisă de vânzător va conţine în mod obligatoriu menţiuni referitoare la faptul că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou şi se încadrează în cerinţele minime ale standardului EURO 5 şi vânzătorul este o persoană juridică care are că obiect de activitate vânzarea autovehiculelor; îndeplinesc condiţiile specifice de finanţare ale băncii; se obligă să nu înstrăineze, fără acordul finanţatorului, autoturismul nou achiziţionat în cadrul programului pe toată durata de valabilitate a garanţiei; va putea fi aprobată înstrăinarea autoturismului, preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra autoturismului sau novarea obiectului garanţiei, după caz.
Totodată, reglementările recent intrate în vigoare prevăd că beneficiari programului vor avea obligaţia de a asigura autoturismul nou achiziţionat printr-o poliţa de asigurare de tip CASCO care va acoperi cel puţin riscurile de avarii şi furt, fără fransiza pentru daunele totale de avarii şi furt şi cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent în lei, pentru daunele parţiale de avarii şi furt.
În caz de nerespectare de către beneficiar a obligaţiei de asigurare a autoturismului, finanţatorul va avea dreptul de a proceda la încheierea poliţei de asigurare pe cheltuiala proprie, în numele şi în contul beneficiarului şi să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, prin orice modalitate prevăzută de lege, inclusiv prin prin includerea acestora în ratele de credit lunare.
Mai mult, pentru a se asigura că beneficiarul va încheia o poliţa CASCO, finanţatorul îi va putea solicită acestuia plata în avans a primei de asigurare aferente unei perioade de maximum 3 luni, se menţionează în documentul citat.