Banca funcţionează foarte simplu: orice om interesat poate veni la bancă, se înscrie, apoi munceşte o oră sau mai multe pentru a ajuta pe cineva. În urma acestui serviciu câştigă ore de credit care se înregistrează în Banca Timpului din Zalău. Ulterior el poate cere ajutor în limita orelor lucrate.
„Funcționează ca o bază de date în care este înscrisă cerere și ofertă a unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu și sunt plătiți în file de cec care valorează cât au lucrat în ore”, spune Alexandru Dan, inițiatorul proiectului.
Doris Vereș este asistent social şi are grijă de zeci de copii bolnavi de autism. S-a încris la banca de timp unde vrea să lucreze ca şofer. Speră în schimb să obţină consultaţii gratuite la cabinetul veterinar pentru pisica ei.
„Știu că există situații în care un om nu tot timpul are mașina lângă el și poate pe moment are nevoie de șofer. Cum îmi place să conduc, pot să îmi ofer serviciile de transport. Servicii de care aș avea nevoie - în primul rând de un veterinar foarte bun, având în vedere că sunt stăpână de motan”, spune Doris Vereș, client al băncii de timp.
Norocul ei face ca din cele 50 de persoane înscrise, până acum, în acest proiect să fie şi un medic veterinar care o va putea ajuta la nevoie. Alţii oferă servicii de transport, de îngrijire copii sau consultanţă în contabilitate.
„Să-ți oferi serviciile pe care le desfășori cu plăcere contra unor servicii care nu îți fac plăcere să le efectuezi”, spune Lenuța Sabău, contabilă.
Oamenii spun că această inițiativă este binevenită mai ales într-o perioadă în care toate serviciile sunt scumpe.
Banca de timp funcționează în 26 de țări din lume. În Marea Britanie există peste 100 de astfel de bănci de timp, iar în Statele Unite ale Americii sunt recunoscute oficial 53.