Digul a fost gândit să împrejmuiască lacurile de acumulare, care în mare parte sunt acum colmatate. Construcţia realizată din cofraje de tablă zincată umplute cu beton poate să ridice cu doi metri nivelul de protecție.
„În primul rând creşte protecţia împotriva inundaţiilor, în al doilea rând asigurăm un teren foarte fertil celor care pot beneficia de el din jurul lacului şi în al treilea rând, o creştere a nivelului de apă poate să ducă şi la o viabilitatea unor culturi piscicole în lacul respectiv”, a explicat pentru Digi24 profesorul Alexandru Stănilă, inventatorul digului.
Construcţia, realizată din cofraje de tablă zincată umplute cu beton, poate ridica cu doi metri nivelul de protecție. Digul reţine cu până la 30 la sută mai multă apă faţă de debitul normal al râului. Implicit, se elimină riscul deversărilor necontrolate. Construcţia se montează uşor aşa că muncitorii pot construi chiar şi câte 30 de metri de dig pe oră. Un metru costă aproape 200 de euro, iar inventatorul spune că are o durată de viaţă de cel puţin 20 de ani.
Experţii sunt încântaţi de invenţia profesorului.
„Sunt schimbările acestea climatice care duc la precipitaţii imprevizibile, la măriri de debite şi atunci un astfel de dig executat rapid, ieftin, fără afectarea de suprafeţe mari este perfect”, spune lectorul Petru Cercel, şef de lucrări la Facultatea de Hidrotehnică Iaşi.
Cu toate acesteam inventatorul nu a primit nicio comandă la noi în țară. Are, însă, contracte în străinătate, pe care le onorează cu ajutorul unei firme din Pașcani, iar afacerea a adus deja încasări de un milion şi jumătate de euro.