Video Povestea tinerei care la 23 de ani are deja cinci copii

Data publicării:
marcela linguran
Marcela Linguran are cinci copii la 23 de ani Foto: captură video Digi24

Marcela locuiește în Coroieni, județul Maramureș, și este una dintre miile de adolescente din România care au devenit mame prea devreme. La doar 23 de ani are deja 5 copii.

Reporter:  La ce vârstă ai născut primul copil?

Marcela Linguran, mamă: La 15 ani. Când l-am făcut pe al doilea m-am gândit că mi-a fost mai greu, mai greu și cu al treilea copil.

Una din patru mame adolescente abandonează școala. Asta s-a întâmplat și în cazul Marcelei.

„Mi-a plăcut să merg la școala, dar asta a fost. Regret că așa de tânără am avut copii, am început cu primul la 15 ani”, mărturisește Marcela.

România este pe locul doi în Europa în clasamentul mamelor adolescente. Majoritatea dau naștere primului copil la numai 16 ani. Lipsa educației sexuale din școli și accesul limitat la servicii medicale în zonele rurale, dar și lipsa banilor sunt motivele principale.

Un sfert din mamele adolescente din Uniunea Europeană trăiesc în România. Numai în anul 2020, una din 10 femei care au născut a fost minoră, arată datele oficiale. Iar în ultimii cinci ani, peste 100.000 de minore au devenit mame. 

Numărul mamelor minore în ultimii 5 ani:

  • 2016 - 20.066 de minore au născut

  • 2017 - 19.908 de minore au născut

  • 2018 - 19.502 de minore au născut

  • 2019 - 18.180 de minore au născut

  • 2020 - 16.470 de minore au născut

(sursa: INS)

„Sunt costuri pe care societatea noastră le plătește într-un final. Sunt costuri sociale foarte mari, pentru că nașterea în cazul mamelor adolescente implică riscuri atât pentru mamă, cât și pentru copil”, arată sociologul Daniel Arpinte.

ONG-urile spun că măsurile pentru stoparea acestui fenomen ar putea fi implementate doar cu ajutorul autorităților.

„În primul rând, este nevoie de colaborare între instituții și ONG-uri și este nevoie de implementare la scară națională a acestor servicii integrate”, spune Silvia Burcea, reprezentanta unei organizații neguvernamentale.

Autoritățile spun că începând cu anul următor se vor dezvolta programe de informare cu scopul de a diminua acest fenomen.

Ministrul familiei, Gabriela Firea, spune că la începutul anului 2022 vor avea loc întâlniri între instituții și ONG-uri pentru a se găsi soluții. Una dintre ele ar fi dezvoltarea unor programe de informare a tinerelor aflate în centrele din sistemul de protecție a copilului.

„Scopul acestei întâlniri este de a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor, cum ar fi programe de informare a tinerelor aflate în centrele din sistemul de protecție al copilului, de consiliere pentru adolescentele care provin din familii dezorganizate sau cu posibilități materiale reduse și programe de îndrumare a tinerelor care provin din comunități etnice”, a declarat Gabriela Firea, ministrul familiei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri