„Asta fac toată ziua, mătur, spăl vase”, spune Cătălina Crocean.
Cătălina Crucean și Victor Spirescu s-au cunoscut acum doi ani. El din Bucureşti, ea din Sibiu, din comuna Richiş. Amândoi lucrau la biserica din satul Pelişor, acolo unde s-au şi mutat. De jumătate de an au căminul lor, o casă mică şi foarte modestă, pe care au dat 2.500 de euro. Sunt bani câştigaţi de Cătălina în Germania, la sortat de morcovi.
„Gresia asta a fost pusă de Victor, el a făcut şi soba, el a renovat”, povestește femeia.
Din puţinii bani adunaţi au reuşit să termine de renovat doar o cameră. Dar, Cătălina nu se plânge. E bucuroasă că Victor a primit o ofertă de muncă atunci când nici nu se aşteptau. Singurul sprijin din sat pentru ea este vecina de peste drum. Împreună cu ea munceşte cu ziua, pe la alţii.
Este harnică, dar cu greu mai găseşte pe cineva care are nevoie de ea. Satul, cu doar câteva zeci de case, a îmbătrânit. A mai rămas o singură fată de vârsta ei.
Chiar dacă sărăcia le-a arătat tinerilor calea străinătăţii fără drum de întoarcere, Cătălina spune că după o vreme în care Victor va spăla maşinile englezilor se va întoarce acasă cu bani şi îşi vor întemeia familia la care visează de când s-au cunoscut.
Mari publicaţii de la Londra l-au vizitat pe Victor Spirescu la noul loc de muncă. Ba mai mult, au trimis jurnalişti în România, pentru a afla mai multe despre el şi familia sa. Disputa legată de muncitorii români şi bulgari i-a adus notorietate şi lui Keith Vaz, parlamentarul britanic care în prima zi a anului a venit pe aeroportul Luton pentru a vedea cu ochii lui câţi români vin în Regatul Unit.