S-au strâns aproape 1.000 de oameni, veniți din toată țara. Ei cer salarii mai mari cu 20% și spun că lefurile nu le-au mai fost mărite din 2008. Poștașii câștigă între 500 și 1.200 de lei pe lună, bani care nu le ajung, spun ei, pentru traiul zilnic. Pe de altă parte, protestatarii cer ocuparea celor 1.500 de locuri de muncă vacante, argumentând că nu mai pot face față volumului de muncă.
Ei reproșează actualui manager general al Poștei că nu a adus niciun plus activității companiei de stat și cer demiterea lui.
Dacă nu vor fi ascultați, poștașii amenință cu noi proteste săptămâna viitoare, grevă japoneză, pichetări, dar și greva foamei.
Protestul de duminică din fața Guvernului a durat două ore.
„Cerem majorarea salariilor care nu au mai fost majorate din 2008. O încercare a fost făcută cu o sumă minimă de 18 lei. (...) Acum, un salariat din mediul urban câştigă undeva la 1200 de lei, dar sunt şi în mediul rural care câştigă între 500 şi 1100 de lei”, a declarat Carmen Baciu, președinte de sindicat la Suceava.
„Este foarte greu de trăit cu 540 de lei în condiţiile în care ai de întreţinut o familie, poate ai un tată sau o mamă bolnavă sau copii de întreţinut la şcoală. Este foarte greu. Apelez la ajutorul părinţilor”, a declarat o participantă la miting.
Sindicaliştii au mai cerut şi angajarea a cel puţin 1500 de oameni. După dispobilizările începute în 2012, acum au mai rămas doar 27.000 de salariaţi la nivel naţional, din 33.000.
„Vedeţi şi dumneavoastă cozile instalate în oficiile poştale în ultimul timp în urma restructurării de personal, spunem noi haotice, făcute de acest director general”, a declarat Marin Ciubeica, preşedintele filialei Bucureşti.
„Suntem obligaţi să cumpărăm hârtie, tonere, nu avem personal pentru curăţenie, facem curăţenie singuri la locul de muncă. (...) Mai stăm şi sâmbăta şi duminica fără să fim plătiţi”, se plânge un funcționar.
Poştaşii spun că vor continua protestele până când revendicările le vor fi ascultate. Săptămâna viitoare vor intra în grevă japoneză şi vor picheta oficiile judeţene ale Poştei, iar de pe 19 mai, peste 50 de angajaţi ameninţă că intră în greva foamei.