Polițiștii, grefierii și pensionarii au ieșit azi în stradă în mai multe orașe din țară pentru a-și cere drepturile. Polițiștii și grefierii au protestat de dimineață. Oamenii veniți din mai multe județe din țară s-au adunat în fața Ministerului Afacerilor de Interne pentru a-și striga nemulțumirile legate de creșterea salariului net doar cu 41 de lei, dar și plafonarea pensiilor. Pe de altă parte, pensionarii au protestat în fața Guvernului și au ajuns chiar și la gardul Palatului Cotroceni. Ei cer ca legea pensiilor să fie una echitabilă, în funcție de gradul de cotizare.
Larisa Rațiu, jurnalist Digi24: Aproape 100 de polițiști și grefieri s-au adunat astăzi în fața Ministerului Afacerilor de Interne să protesteze față de înghețarea salariilor și plafonarea pensiilor.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatelor Europene: “Sub pretextul eliminării discriminărilor, domnul Cîțu, prin Ministerul Finațelor, a trimis ieri o adresă la nivelul tuturor ministerelor prin care solicită sporurile de care beneficiează, evident cu intenția de a umbla la mecanismul de calcul, probabil, dar în realitate vrea să le reducă”.
Larisa Rațiu, jurnalist Digi24: Aveți un mesaj către autorități?
Protestatar 1: „Da. Îi rugăm să ne ia în seamă, să.. nu știu. Să ne ia în seamă revendicările și să țină cont de ceea ce le spunem”.
Protestatar 2: „Pentru autorități, le doresc din tot sufletul să încerce măcar o lună de zile să își crească familiile, dacă au copii cu un salariu de agent de poliție”.
Sindicaliștii spun că protestele vor continua. Următoarea acțiune a polițiștilor și grefierilor este anunțată pe 3 Februarie.
Citește și: Aproape 76.000 de polițiști primesc din ianuarie un nou spor. Lucian Bode: Este un drept câștigat de foarte mulți ani
Și pensionarii au ieșit în stradă.
Iulian Popescu, pensionar: „Am nume de ministru și pensie de 1.400 aproape”.
Atât primește nea Iulian la cei aproape 70 de ani pe care îi are după ce a muncit 35 de ani ca șofer macaragiu în construcții.
Iulian Popescu, pensionar: „Noroc că mai supraviețuiesc cu reciclarea. Eu reciclez sticle, borcane și mai e un centru în Drumul Taberei unde le mai duc și mai iau și eu 20 de lei, 30 de lei”.
Și nu e un caz izolat. Așa că împreună cu alți zeci de pensionari s-au adunat în fața Guvernului pentru a protesta.
Protestatar: „Să facem o lege echitabilă pentru toți pensionarii din România, în funcție de gradul de cotizare”.
Zeci de pensionari au protestat și în fața Palatului Cotroceni.
Protestatar: „46 de ani de muncă ca șofer. Asta e pensia. Asta e pensia, da”.
Și la Timișoara aproximativ 50 de pensionari s-au alăturat protestului polițiștilor.
Protestatar 1: „Mănânc și eu un pic mai puțin, nu atâta carne”.
Protestatar 2: „Întreținere, medicamente și tot ce trebuie să cumpărăm, nu se gândesc la noi sub nicio formă”.
S-a protestat și la Galați.
Protestatar: "Au lucrat 20 de ani și au ajutor social. Și am ieșit mai mult pentru nepoți, pentru școală”.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că anul acesta pensiile vor crește, dar nu a precizat și cu cât.
„Am anunțat că vom face o legislație în ceea ce privește pensiile o să fie modificată, pentru că sunt multe probleme acolo și noi ca o coaliție de guvernare care am preluat guvernarea în acest an avem un ob iectiv foarte clar – pensiile să fie bazate pe contributivitate”, a spus Cîțu.
Protestatarii au militat și pentru impozitarea pensiilor care depăşesc salariul minim brut și creşterea numărului medicamentelor compensate şi gratuite.
Citește și: Protest în fața Administrației Prezidențiale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de salariul minim și nivelul pensiilor
Editor : A.C.