Uniunea Europeană ar trebui să ceară României să îşi îndeplinească obligaţiile de membru şi să pună nevoile oamenilor săraci înaintea proiectelor de construcţie a unor clădiri „faraonice”, afirmă Jenny Sonesson, membru al Partidului Liberal suedez, citată de publicaţia The Local.se.
„Înnebunesc când mă gândesc la faptul că Guvernul român prioritizează construcţia de biserici, în faţa bunăstării poporului român", scrie politicianul, de profesie asistent social şi fost consilier în cadrul Guvernului suedez, potrivit HotNews.
Jenny Sonesson vorbește și despre cerşetorii români de pe străzile din Stockholm, „o caracteristică a străzilor din Suedia în ultimii ani”, dar și despre „ mizeria crasă” din care au plecat acești oameni. Politicianul arată că a vizitat România și a văzut sărăcia în care trăiesc mulți români, chiar dacă țara lor este membră a Uniunii Europene.
Imaginea României rurale contrastează puternic cu proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.
„Într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa sunt alocate resurse pentru construirea unei catedrale cu înălţime de 125 de metri, cu arce aurite, în timp ce o mamă și 4 copii sunt forţaţi să trăiască într-o cocioabă lipsită de căldură şi electricitate”, arată politicianul liberal.
Jenny Sonesson precizează că statul român contribuie financiar la construcţia catedralei, fără ca suma exactă a acestei contribuţii să fie ştiută, deoarece politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în campaniile electorale.
De altfel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă, în Pastorala de Crăciun, pe credincioși să contribuie la construirea edificiului.
„Toate aceste valori ne vor ajuta să zidim duhovniceşte Biserica din suflete, dar şi să contribuim mai mult la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ideal sfânt al multor generaţii, dacă ne gândim că anul acesta s-au împlinit 130 de ani (1884-2014) de când regele Carol I a promulgat Legea Catedralei, care însă abia acum se construieşte concret, ea fiind o necesitate practică şi un simbol al demnităţii noastre naţionale”, a arătat Patriarhul Daniel.