Marea s-a retras cu 20 de metri de la ţărm în staţiunea Mamaia. A lăsat în urma ei un covor de scoici dar şi multe meduze eşuate. Fenomenul, spun specialiştii, se datorează schimbării direcţiei vântului. Are farmecul lui dar vine şi cu neajunsuri: fauna marină este afectată.
Fenomenul este mult mai accentuat în partea de nord a litoralului şi asta din cauza faptului că, în acele zone, adâncimea apei este mult mai mică. După furtunile din weekendul trecut, marea s-a retras chiar şi cu 20 de metri.
„În vara care a trecut, valurile băteau până aproape de acele baldachine. Acum, a rămas o porţiune foarte mare de nisip descoperită şi asta din cauza faptului că marea s-a retras. Specialiştii spun că este un fenomen natural, firesc, dar care afectează totuşi fauna marină”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.
Odată cu retragerea apelor, dispar anumite plante, organisme mici care constituie hrana unor peşti.
„Este zona de hrănire a puietului de peşte, în special chefalilor. Această variabilitate a liniei ţărmului este un fenomen cunoscut şi continuu, în funcţie de direcţia şi durata, de intensitatea vântului. Am avut situaţii în care această oscilaţie s-a petrecut pe distanţe de circa 100 de metri”, afirmă Simion Nicolae, directorul INCDM „Grigore Antipa”, Constanța.
Plajele din partea de nord a staţiunii Mamaia sunt brăzdate de meduze eşuate aduse de valuri şi rămase pe nisip după ce marea s-a retras dar şi de un covor gros de scoici.
Fenomenul de retragere al mării a fost mai acut în urmă cu opt ani, când, pe plaja din centrul oraşului Constanţa, nisipul a rămas descoperit pe o distanţă de 120 de metri.