Nişte banale cutii lăsate nesupravegheate generează o întreagă isterie. Orice pachet abandonat poate să devină suspect. Cineva îl găseşte, sună la numărul de urgenţă şi pune în alertă mai multe structuri de securitate. De fiecare dată, alarmele au fost false. Dar pentru pirotehnişti, procedura e aceeaşi: vin cu roboţei teleghidaţi, câini şi echipamente de protecţie.
„Am găsit palincă. Când am făcut disrupţie, a luat coletul foc”, a spus Stelian Manea, şeful unităţii pirotehnice a IGPR.
Genţile suspecte sunt întotdeauna distruse. Sar în aer la propriu. Poliţiştii folosesc un tun care funcţionează cu apă sau cu un gel special. Pachetul e lovit cu putere, iar dacă în interior se găsesc substanţe explozibile, impactul le separă de eventualele capse detonatoare sau fire de alimentare.
„Haine, acte am mai găsit. Un diplomat cu 50.000 euro înăuntru, îl uitase cineva lângă un bancomat. Am mai găsit două genţi diplomat, ale unor feţe bisericeşti cu tot ce presupune: icoană, patrafir”, a spus Stelian Manea.
De câţiva ani încoace, unitatea de pirotehnişti a serviciului de intervenţie şi acţiuni speciale are cel puţin o astfel de operaţiune pe săptămână.
Ofiţerii verifică presupuse pachete suspecte sau controlează instituţii publice după ce primesc telefoane de ameninţare cu bombă. În ultimii 25 de ani, în România s-au găsit mai multe dispozitive improvizate. Au fost montate în maşini sau ascunse în jurul unor obiective. Două au explodat înainte să ajungă pirotehniştii la ele.