În medie, un litru de benzină costă acum cu 37 de bani mai mult decât în aprilie. Practic, impactul este asemănător cu cel de anul trecut, când Guvernul a introdus supraacciza pentru carburanţi.
„În această benzinărie, de exemplu, scumpirile sunt mai mari decât media. În doar două luni, preţul unui litru de benzină a crescut cu 50 de bani. Acum a ajuns să coste aproape 6 lei un litru, iar diferenţa faţă de motorină este de aproape 30 de bani”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
„Este evident că se foloseşte sezonul concediilor, când cererea pe piaţă este mai mare şi se profită de această cerere mai mare pentru a se practica preţuri superioare. Evident că cine deţine poziţie dominantă pe piaţă poate să impună preţurile”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
„La nivel mondial nu ştiu să fi fost evoluţii spectaculoase ale preţului ţiţeiului. Sunt decizii de natură managerială, ale companiilor de profil, care sunt justificate intern”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi.
România are cel mai mare preţ pentru un litru de benzină faţă de ţările vecine. Plătim 1,29 euro, în timp ce un bulgar plăteşte doar 1,17 euro, un ceh 1,20 de euro, iar un maghiar 1,23 euro. Carburanţii costă mai mult şi dacă ne comparăm cu ţările baltice sau Polonia. Doar în Slovacia şi Slovenia benzina este mai scumpă.
„Scăderea preţului petrolului a fost în mare parte compensată de o depreciere a leului în faţa dolarului american. În ultima perioadă vedem că Brentul, din zona de 50 de dolari pe baril, a crescut spre 65. Leul a fost la rândul său un pic mai puternic faţă de dolarul american. Având în vedere un anumit decalaj de o lună a transpunerii în preţ, ar trebui ca în perioada următoare să vedem o ieftinire. În momentul în care vedem această ieftinire, concluzionăm că sunt transpuse fluctuaţiile pieţei. Dacă nu o vedem, atunci putem să avem anumite întrebări”, spune Claudiu Cazacu, specialist în tranzacţionarea petrolului.
Pe plan internaţional, specialiştii se aşteaptă ca ţiţeiul să se ieftinească în continuare datorită producţiei mari din Irak şi a ridicării sancţiunilor aplicate Iranului. Potrivit reprezentanţilor companiilor petroliere, preţul final e determinat de cotaţiile internaţionale.