Printre primii vizaţi sunt peste 1.500 de angajaţi care se ocupă cu reparaţia reţelelor electrice. Sunt prea mulți, spun și specialiştii în energie care susțin că unul dintre motivele pentru care facturile energie sunt mari este numărul prea mare de angajaţi.
Concedierile masive fac parte din programul de restructurare asumat de Guvern în faţa FMI. Peste 1.500 de angajaţi de la Electrica Serv îşi vor pierde locurile de muncă, până la sfârşitul anului. Reprezentanţii salariaţilor spun că de vină pentru această situaţie sunt furnizorii privaţi precum Enel, E.On şi CEZ care nu mai încheie contracte de reparaţii cu compania de stat.
În multe filiale ale Electrica Serv salariile sunt întârziate cu trei luni, însă autorităţile recunosc faptul că Electrica Serv este ineficientă. În plus, trage în jos prin contracte păguboase şi compania din care s-a desprins, adică Electrica.
„Asemenea companii trebuie evaluate, asemenea contracte trebuie văzute în detaliu şi reziliate dacă nu sunt benefice companiilor. Ar trebui să încheie relaţii contractuale cu toate companiile, fie că sunt de stat, fie că sunt private”, spune Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Specialiştii în energie spun că aceste companii de stat se căpuşează una pe alta, iar cel care pierde este consumatorul.
Electrica Serv are în acest moment 8.000 de salariaţi.