Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat luni seara că peste o mie de cadre medicale din România şi-au exprimat disponibilitatea de a merge să acorde asistenţă medicală în Israel, aflat în conflict armat cu gruparea militantă palestiniană Hamas.
”Înscrierile merg foarte rapid. Am avut aceeaşi reacţie foarte bună şi atunci când a fost cutremurul acela major, în Turcia. Peste o mie de persoane s-au înscris, medici şi asistenţi medicali. Trebuie să fii pregătit, să poţi face şi să trimiţi astfel de echipe, dacă este cazul, e bine să existe şi ca un exerciţiu de solidaritate umană astfel de lucruri. Aţi văzut că şi la spitale din Israel personalul a venit la lucru fără să îi cheme nimeni. Să ştiţi că şi la noi s-a întâmplat la fel, când s-a întâmplat la Crevedia” a declarat Alexandru Rafila, luni seară, la Medika Tv, potrivit News.ro.
Conform acestuia, inclusiv asociaţii profesionale ale medicilor şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini medicii din Israel, în contextul stării de război, Rafila dând ca exemplu, în acest context, Societatea Română de ATI care s-a declarat pregătită să participe la constituirea de echipe medicale.
Ministrul a explicat că ajutorul constând în personal medical va fi trimis ”numai la cererea statului Israel”, iar mobilizarea este una preventivă pentru ca, în caz că va fi necesar acest ajutor, să poată fi trimis cât mai repede.
Medicul Alexandru Rafila a povestit că, atunci când a vizitat spitale din Israel, a văzut, în una dintre aceste unităţi, un spital de pediatrie, că jumătate dintre pacienţi erau palestinieni.
Conform lui Rafila, medici din Israel şi-au exprimat disponibilitatea de a ajuta România imediat după catastrofa de la Crevedia.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că există un site funcţional unde voluntarii se pot înscrie pentru a da ajutor statului Israel.
Editor : I.C