Ştefan s-a luptat cu dependenţa de alcool mai bine de 10 ani. În urmă cu doi ani şi-a dat seama că are nevoie de ajutor de specialitate. „Beam în fiecare zi, în timpul săptămânii, aproape șase beri şi în weekend beam cât mai mult posibil”, povestește el.
După tratamente medicale eşuate, acesta a apelat la un centru din Bucuresti care oferă ajutor alcoolicilor.
Copleșită de problema soțului ei, și Maria a venit să ceară ajutor. Vrea să afle cum poate să îl ajute pentru a depăși problema. „ Bea de mai bine de 15 ani cantități mari de votcă. Aveam nevoie să înțeleg de ce mi se întâmplă ce mi se întâmplă, de ce stau lângă un astfel de om”, spune ea.
„Ne cunoastem, facem un screening al consumului de alcool, o evaluare psihiatrică, dupa care se face un plan individualizat pentru fiecare persoană”, subliniază Carla Manole, psihoterapeut.
Peste 200 de ONG-uri din România luptă împotriva dependenței de alcool. Centre specializate există doar în câteva oraşe. Unul dintre ele este „Aliat”, recunoscut și la nivel mondial, în cadrul său primind ajutor peste 1.000 de persoane în ultimii trei ani.
„Avem două centre cu tratament gratuit, unul în București și unul în Târgoviște, în care oferim servicii integrate: psihiatrie, psihoterapie, suport, terapie pentru familie, asistență socială”, a explicat Gabriella Bondoc, directorul medical al Aliat.
Deşi peste 2 milioane de români consumă alcool în cantităţi mari, iar România ocupă locul 35 la nivel mondial, la acest capitol, Ministerul Sănătăţii nu pare deloc interesat de problemă.
Consumul de alcool în exces duce la apariţia unor boli grave: cancer, tulburări cardiovasculare cu risc de infarct sau ciroză. Ţara noastră este pe locul 17 la nivel global, ca rată a mortalităţii din ciroza alcoolică. În lume, peste 2 milioane şi jumătate de oameni mor anual din cauza consumului exagerat de alcool.