Clădirile încadrate într-o clasă de rism seismic trebuie consolidate de proprietari. Iar ieșenii spun că nu-şi permit lucrări atât de importante. Iar primăria nu-i poate ajuta decât cu o expertiză, la cerere.
„Avem 256 de imobile cu diferite grade de risc seismic. Asociațiile de proprietari, dacă vorbim despre imobile de locuit, sunt obligate să ceară muncipalității întocmirea acestui proiect pentru verificarea gradului seismic”, spune Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași.
În Galaţi sunt 89 de clădiri cu buline roşii, care se pot prăbuşi în cazul unor cutremure cu magnitudine peste 7 grade. Sâmbătă seară, pereţii multora dintre ele s-au crăpat.
66 dintre clădirile cu rism seismic aparţin primăriei şi vor fi demolate pentru că, spun autorităţile, consolidarea lor ar costa mult mai mult decât valoarea de piaţă a imobilelor.
În Bacău, ultimele expertize au fost făcute acum 10 ani. Atunci erau peste 390 de clădiri cu risc seismic. Primăria spune că nu-şi permite nici măcar să plătească pentru noi verificări şi că, de-a lungul timpului, a cerut de nenumărate ori bani de la Guvern.
„În urmă cu cinci ani am primit fonduri pentru consolidarea unui singur bloc, 1,7 milioane de lei, iar anul acesta – 65.000 de lei pentru lucrări de proiectare”, spune Ionuț Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău. .
Specialiştii spun că este nevoie urgent de o nouă expertizare a imobilelor. Mai ales că foarte mulţi proprietari şi-au modernizat apartamentele după bunul plac.
În Bucureşti, 374 de imobile prezintă risc seismic extrem de ridicat, 189 dintre ele fiind catalogate drept „pericol public”. În ultimii 10 ani, doar 28 de clădiri au fost consolidate.