Barajul se află în apropierea unui cartier de case. În cazul unei viituri, o parte a orașului ar fi prima afectată.
Barajul nu a fost decolmatat niciodată. Apa vine prin cădere din munte, astfel că viteza ar fi foarte mare şi oraşul ar fi spulberat în câteva minute.
„Gândiți-vă că este un debit de cel puțin 3 milioane de metri cubi de apă, gândiți-vă ce înseamnă! Mai ales că noi suntem într-o vale puși”, spune un localnic.
„Este o teamă, da, pentru că oricând poate veni un pericol, mai stau și la parter și nu știu ce se poate întâmpla”, spune o femeie.
Reprezentanţii Apelor Române spun că a fost luată o măsura preventivă şi au fost supraînălţate digurile pentru a evita deversarea apei. Acest lucru este însă temporar.
„După șapte ani, în 2014 constatăm că nu s-a întâmplat nimic. Și atunci mergem mai departe cu ideea următoare, cine sunt responsabilii? Pentru că Hidroelectrica este în insolvență, cu cine povestim?”, se întreabă Ion Popescu, director la Apele Române Gorj.
În faţa acestor sesizări, autorităţile judeţene ridică din umeri.
„Poate să fie o parte din oraș din avalul investiției pusă în pericol? Știți de câti bani ar fi nevoie pentru rezolvarea problemei?”, a fost întrebat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj. „Nu știu domnișoară, asta o fac specialiștii”, a fost răspunsul politicianului.
„Eu acum am aflat de această problemă, că este colmatat râul Jiu, acum mi s-a adus la cunoștință și voi face toate demersurile necesare”, promite Alin Văcaru, prefectul de Gorj.
Fără nicio putere sunt şi cei de la Hidroelectrica. Societatea este în insolvenţă şi nu mai sunt bani pentru astfel de intervenţii. „E colmatat lacul de la Vădeni, da”, recunoaște Daniel Tilea, director la Hidroelectrica Gorj. Întrebat dacă societatea plănuiește să ia măsuri, oficialul spune „asta e în funcție de fondurole alocate”.
Lacul de acumulare de la Vădeni are o suprafaţă de 77 de hectare şi a fost dat în folosinţă în 1993.