Paradoxal, marile lanţuri comerciale vând pepeni mai ieftini decât comercianţii din pieţe. În hipermarket kilogramul costă 1,49 de lei sau 1,69 de lei, iar în pieţe preţul ajunge la 2 lei şi 50 de bani.
Cumpărătorii se declară cuceriţi de gustul pepenilor româneşti, aşa că acceptă şi preţuri mai mari.
„Să ştiţi că nu întotdeauna preţul contează! Calitatea pe care o cumperi...” spune un cumpărător.
La Dăbuleni sau în Teleorman, locurile de unde pleacă marfa care alimentează pieţele Capitalei, pepenii nu mai sunt aşa valoroşi. Mii de tone de fructe sunt cumpărate de intermediari la preţuri derizorii.
Reporter: „Cu cât îi vindeţi?”
Producător: „Păi 60 de bani. Vin engrosiştii şi le ia de aici cu un preţ de nimic, dar ce să facem? Aicea prea ieftini şi acolo prea scumpi!”
Producător: „Ia cu 60 de bani, se duc în piaţă, nu înregistrează nimic. Noi ca producători vrem să ne ducem pe piaţă dar nu avem loc.”
Intermediar: “Păi ce să facem, ne convine că trebuie să trăim şi noi într-un fel! În orice caz câştigăm şi noi 40-50 de bani la kilogram, plus transport, astea. Nu putem să dăm detalii chiar aşa 100%.”
Alţii, iau drumul exportului.
Din păcate, legea care vrea să promoveze produsele româneşti în hipermarketuri nu dă putere în negociere producătorilor, ci tot intermediarilor, spun specialiştii
„În momentul în care oferta este redusă pentru că trebuie să se aprovizioneze magazinele doar dintr-o sursă ca să păstreze acea proporţie de 51%, evident că oferta se va restrânge. Matematic, preţurile o vor lua în sus din acest motiv,” explică Valentin Mircea, expert în concurenţă.
Asociaţia marilor reţele comerciale anticipează acelaşi lucru: producătorii nu vor avea niciun beneficiu de pe urma creşterii preţurilor. Susţinătorii legii din Parlament au altă versiune.
„Domnii de la supermarket sunt supăraţi că din momentul ăsta vor intra în concurenţă cu acei comercianţi români câţi mai sunt ei,” precizează Nini Săpunaru, preşedinte Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.
În acest moment legea care obligă hipermarketurile să aibă la raft 51% produse româneşti aşteaptă promulgarea Preşedintelui, după ce a fost votată în unanimitate în Parlament.