Un senator, medic de profesie, are de gând să promoveze un stil de viaţă sănătos cu ajutorul Parlamentului. Vrea o lege care să ne aducă biscuiţi şi chipsuri mai sănătoase, fără substanţe ce duc la afecţiuni cardiace. Are de partea lui un studiu ce arată că aproape jumătate dintre gustările analizate în 15 ţări europene depăşesc cu mult nivelul recomandat de acizi graşi nesaturaţi.
Aproximativ 2.000 de români mor în fiecare an răpuşi de afecţiuni cardiovasculare, provocate în mare parte de acizii graşi nesaturaţi prezenţi în multe dintre gustările noastre preferate.
„Un studiu realizat în ţările din Uniunea Europeană arată foarte clar că pe piaţa de sud şi de sud est sunt cele mai multe alimente care au substanţe dăunătoare sănătăţii în cantităţi periculos de mari. Şi ca să dăm şi câteva exemple în acest sens, ne putem referi la floricelele de microunde, la biscuiţi, la chipsuri şi la napolitane”, relatează Georgiana Ciurea, reporter Digi24.
Dacă medicii recomandă să evităm aceste gustări, doctorul-parlamentar Adrian Wiener are altă idee: limitarea substanţelor nocive prin lege.
„Acizii graşi nesaturaţi sunt cel mai toxic principiu alimentar adăugat alimentelor, ei nu sunt naturali, sunt adăugaţi alimentelor şi cresc mortalitatea cardiovasculară cu până la 30%”, spune Adrian Wiener, senator USR, iniţiator al proiectului de lege.
Estimările arată că aceste substanţe prezente în prăjeli şi fast-food răpun 50.000 de oameni în fiecare an în Uniunea Europeană.
„Cresc nivelul acelui colesterol rău şi prin acesta cresc riscul de complicaţii cardiovasculare”, spune dr. Daniel Gherasim, medic primar cardiolog.
„Este o iniţiativă bună, dar din păcate vine prea târziu, cam cu 10-15 ani întârziere faţă de ţările civilizate, e incompletă, pentru că nu cuprinde toate substanţele nocive cu care noi ne confruntăm zi de zi”, spune Cristian Mărgărit, nutriţionist.
O lege prin care este reglementată cantitatea de acizi graşi trans-saturaţi există deja în multe ţări europene, printre care Danemarca, Austria, Elveţia şi Germania.