Forfota cumpărăturilor de Paşte nu lipseşte nici din casele parlamentarilor. Săptămâna Mare a fost scurtă pentru ei. Au lucrat două zile din cinci, aşa că şi-au propus să petreacă ceva mai mult timp cu familia. Pregătirile pascale au încep la cumpărăruri, mai exact la piaţă. Aici, aleşii au aflat că produsele de bază s-au scumpit şi au căutat fel de fel de explicaţii pentru asta.
Varujan Vosganian - deputat ALDE: „Preţurile întotdeauna cresc uşor în perioada de Pasti, de data asta au venit ceva mai devreme şi au fost precedate de vreme friguroasă şi asta a contribuit uşor la creşterea preturilor”.
Ilie Toma, deputat PSD: „Uneori se forţează de către toată lumea o creştere a preţurilor vizând un câştig cât mai rapid şi cât mai mare”.
Dan Barna, lider USR: „Eu zic că preţurile au crescut pur şi simplu datorită managementului financiar al României si al guvernării foarte proaste”
În Săptămâna Mare, după dezbaterile din plenul Parlamentului, aleșii au intrat în rutina românului de rând. Au făcut cumpărături.
Nicolae Bădălău, senator PSD: „Cumpărăturile le facem eu cu soţia. Roşiile erau 5 lei, 5 lei şi ceva dar mi-a părut rău că erau turceşti. Cu oul îmi e mai greu, dar înţeleg că am citit o ştire la dumneavoastră că s-a dublat preţul. Nu ştiu, 2 lei cam aşa”.
Varujan Vosganian, deputat ALDE: „Acum 30 de ani întrebarea ar fi avut rost, atunci o pâine intermediară era 3,60, o franzelă era 2,30 lei dar acum când pâinea e de la 0,80 de bani franzela până la 6 lei pâinea cu seminţe sau 10 lei o pâine împletită, nu se mai pot pune astfel de întrebări”.
Ilie Toma, deputat PSD: „Cumpărăturile le fac eu şi mai tranşez carnea. Ouăle sunt între 70 de bani şi 1 leu, laptele este între 3,50 lei şi 5 lei depinde ce marcă alegi”.
Dan Barna: „Un ou costă între 1,20 - 1, 70. Dacă e 0, 1, 2, 3, 4 poate să ajungă şi la 6, 7 lei dacă e crescut cu produse bio. Uun litru de lapte 4 lei, 5lei. Cam aşa e. Am găsit şi cu 3,60”.
Cum era de așteptat, sunt şi aleși prea ocupați pentru cumpărături.
Florin Buicu, deputat PSD: „Eu nu, sigur! Din păcate nu, pentru că activitatea de la Parlament şi activitatea medicală nu îmi permite să mai am timp şi pentru aşa ceva.
Corneliu Olar, PNL: „Nu prea ştiu cum sunt preţurile, dar ştiu că cresc de la o zi la alta”
Iar mămicile din Parlament sunt cu ochii pe produsele bio.
Simona Bucura, deputat PSD: „Părinţii mei locuiesc la ţară şi încercăm, nu ştiu, ouă, lapte, carne să avem cât mai naturale pentru copii”.
Parlamentarii fac totuși parte din categoria românilor fericiți, cu o putere mai mare de cumpărare. Lor, legea salarizării le-a adus mai mulți bani. În prezent primesc o indemnizație cuprinsă între 17.000 de lei și 22.000 de lei.