Avem cele mai ieftine alimente din UE, dar în acelaşi timp cheltuim cei mai mulţi bani pe mâncare, peste jumătate din venituri. Dăm de două ori mai mulţi bani pe produse alimentare decât portughezii şi de trei ori mai mult ca nemţii. Deloc inexplicabil, spun specialiştii, dacă ne uităm la veniturile foarte mici ale românilor.
România a avut în anul 2016 cele mai ieftine produse alimentare din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. Spre exemplu, legumele şi fructele costă de trei ori mai puţin în România decât în Norvegia sau Elveţia.
În acelaşi timp însă, cei mai mulţi bani se duc pe mâncare, aproape de trei ori mai mult decât media europeană. În general, mai bine de jumătate din bugetul unei familii este lăsat la piaţă sau la supermarket.
Există mai multe explicaţii pentru acest paradox românesc. În primul rând, preţurile trebuie raportate la venituri.
Cristian Păun, economist: „Atunci când ne uităm la alimente, preţul este doar una dintre componente. A doua este calitatea. Adică, putem să concluzionăm dacă ne uităm la calitatea produselor consumate de români că, în genere, preferăm produsele ieftine, de calitate scăzută.”
Veniturile românilor reprezintă mai puţin de un sfert din media europeană.